To je to što me zanima!

Najbrže noge u povijesti: Bolt Express može i bolje!

Kao klinac Usain Bolt je bio opčinjen nogometom i kriketom. Do 16. godine atletiku nije ni doživljavao kao nešto čime bi se ozbiljno bavio u budućnosti
Vidi originalni članak

Nekoliko metara prije cilja krajičkom oka pogledao je preko desnog ramena kako bi provjerio gdje je Tyson Gay. No znao je da je Amerikanac daleko, jako daleko. Prolazeći kroz ciljnu ravninu bacio je pogled na semafor... 9.58! Nasmiješio se i lupio nekoliko puta rukom o prsa. Olimpijski stadion u Berlinu je eruptirao. Usain Bolt ponovno je pomaknuo granicu ljudskih mogućnosti i, kako je krenuo, mogao bi dostići i tih 9.50, što se smatra krajnjom granicom sprinterskih mogućnosti. Točno godinu dana nakon tada “nadljudskih” 9.69 na Olimpijskim igrama u Pekingu, 22-godišnji Jamajčanin nadmašio je samoga sebe. Druge konkurencije jednostavno nema.
- Nakon dvadeset metara znao sam da je to - to. Ali mogu ja i bolje, mislim da ću trčati 9.40 - rekao je ushićeni Bolt.
I bio je u pravu. Tyson Gay bio je “u igri” samo prvih dvadeset metara, otrčao je najbolji američki i treći rezultat svih vremena, a nije bio ni blizu Boltu. Zaostao je ogromnih 13 stotinki. Nakon utrke nervozno je vrtio glavom, ni sam nije mogao vjerovati koliko je bio dobar, a koliko - spor.
Za to vrijeme Bolt je slavodobitno marširao stazom legendarnog berlinskog stadiona, a tako malo je nedostajalo da je tu, a i sve prijašnje utrke gledao kod kuće na televiziji.
Usain se rodio sa skoliozom, iskrivljenjem kralježnice u obliku slova S. Ostvarivao je sjajne juniorske rezultate, no bolest je počela uzimati sve veći danak i karijera najbržeg čovjeka na svijetu bila je vrlo upitna dok je imao samo 17 godina...
- Nije mi uopće smetalo dok sam bio klinac, no u prvoj godini kao profesionalac gotovo sam plakao od boli nakon treninga. Počele su mi se istezati tetive, a ni ja ni treneri nismo imali pojma što se događa, čak sam razmišljao i o odustajanju od svega - prepričavao je Usain Bolt svoje početke i dodao:
- Otišao sam na pretrage i onda su mi rekli da imam tu skoliozu. Danas nemam toliko problema, radim posebne vježbe triput na tjedan i očito je da su mi pomogle. Nikad ne trčim za rekordima, no ovih 9.58 je stvarno nevjerojatno. Ali bit ću ja još brži, ni tih 9.40 mi se sada ne čini nedostižno.
Usain Bolt na Jamajci je apsolutno najveća zvijezda. Njegovi nastupi gledaju se u svakom domu, a tko nema televizor, Thunder-Bolta može pratiti na videozidovima u gotovo svim većim mjestima. On voli skupe aute i tulumarenje, no odrastao je u trošnom selu Sherwood Content, tri i pol sata od Kingstona. Nema ulične rasvjete, a mama Jennifer kaže da su vodovod dobili tek nakon što je Usain osvojio tri zlata u Pekingu:
- Tjedan dana imamo vode, sljedeći tjedan ne. Nadam se da će nam sada riješiti taj problem, a bio bi red da vlasti konačno asfaltiraju i ceste u mjestu, rekao je tada Bolt. Iako joj sin na godinu zarađuje milijune, Jennifer ne razmišlja od preseljenju:
- Ma nema govora o odlasku iz našeg mjesta. Previše me uspomena veže uz ovo mjesto. Sjećam se Usaina dok se igrao ovdje. Obožavao je kriket i nogomet. Kako je samo hiperaktivan bio. Valjda zbog toga što sam u trudnoći jela puno slatkiša, haha. Rodio se tjedan dana prekasno. To je prvi i zadnji put da je negdje u životu bio spor.

BOLTOV ČUDESNI REKORD U BROJKAMA
41 korak trebao mu je za svjetski rekord
10,4 metara pretrcao je svake sekunde
2,85 metara dug mu je bio korak nakon 60 metara
44,7 kilometara na sat bila mu je najveca brzina
1,61 sekunda trebala mu je da pretrci 20 metara
1,64 posto smanjio je svjetski rekord u dvije godine
160.000 dolara zaradio je u Berlinu
5 milijuna dolara iznosi Boltova godišnja zarada

Idi na 24sata

Komentari 7

  • jesen 18.08.2009.

    ma oni na jamajci imaju i brze samo je problem sto ih ne mogu pohvatati

  • hihotic 18.08.2009.

    Dečko zna trčat, al mislim da bih ga ja dobio jednu od tri.

  • the.king 18.08.2009.

    g.Bolt ajmo se igrat lovice?

Komentiraj...
Vidi sve komentare