To je to što me zanima!

Najbrži u povijesti: Usain Bolt trčao 9.69 za zlato!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Jamajkanski sprinter prvi je čovjek ikada koji je 100 metara istrčao brže od 9.70. Vrlo uvjerljivo je pobijedio konkurenciju i uzeo olimpijsko zlato
Vidi originalni članak

Muk je trajao desetak sekundi. A onda je nebo proparao urlik 90 tisuća duša. U 'Ptičjem gnijezdu' Bolt je ispisao povijest. Bio je to najjači klimaks koji je doživio olimpijski Peking u prvih osam dana Igara. Usain Bolt ljubio je zlatne sprinterice, u kojima je tako dominantno pobijedio, iako su mu vezice bile - odvezane.
Dvadesetjednogodišnji Jamajčanin, Usain Bolt, stazom je projurio brzinom svjetlosti. Bila je to stotka na raketni pogon. Konkurenciju je potukao do nogu. Prvi je čovjek u povijesti koji je 100 m trčao brže od 9.70. Mogao je i brže, ali desetak metara prije cilja pogledao je i lijevo i desno što radi konkurencija. A konkurencija je već gubila, nogometnim rezultatom rečeno, pa nekih 5-0. Dva koraka prije crte snažno se lupio ljevicom po prsima. Netko je rekao: 'Da ima mobitel, stigao bi se javiti i svojima doma.'
Prije dva i pol mjeseca preuzeo je na njujorškom mitingu krunu svjetskog rekordera od svoga zemljaka Asafe Powella. Trčao je 9.72, 'skinuo' je Asafu za dvije stotinke. Jučer se u olimpijskoj areni spustio na 9.69. Jedini koji je nedostajao u pekinškom finalu snova bio je Amerikanac Tyson Guy. Svjetski prvak na 100 m u Pekingu je prvi put nastupio nakon ozljede na američkim kvalifikacijama. Nedovoljno spreman, zaustavio se u polufinalu na 10.05.
Premda je Jamajka oduvijek poznata po rasnim sprinterima, Bolt je prvi Jamajkanac s olimpijskim zlatom na stotki. Ovdje će 21. kolovoza napuniti 22 godine. Bio je zaljubljen u kriket, ali trener školske momčadi napravio je najveću uslugu u životu kada ga je potjerao u atletiku. U Pekingu ga čekaju još neke medalje. Nama šanse da promaši postolje na 200 m i u štafeti 4x100 m. Jedino ako zaluta na putu do stadiona.

'MOGUĆE JE IĆI I ISPOD 9.65'
Kako se osjećate kao najbrži čovjek na svijetu?
- Ja sam uvijek bio najbrži. Rekao sam svima da ću biti broj jedan i to upravo jesam.
Može li se ispod 9.65?
- Sve je moguće. Ljudsko tijelo se mijenja i ništa se sa sigurnošću ne može tvrditi.
Kaže da nije odmah vidio vrijeme. Kad je vidio da je konkurencija zaostala, počeo je slaviti.
- A kad sam vidio vrijeme koje sam istrčao, bio sam frapiran. To je upravo ludo, fenomenalno. Sretan sam i ponosan, cijeli svoj život pripremao sam se za ovo. Došao sam u Peking s planom i danas sam ga ostvario.
Još na stazi netko mu je u ruke gurnuo mobitel. S druge je strane bio jamajčanski premijer.
- Rekao mi je da sam cijelu naciju večeras učinio ponosnom.
Gledao je sve utrke Michaela Phelpsa na Igrama.
- Sjajan momak. Njegove utrke i pobjede su me inspirirale.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • willcraft 17.08.2008.

    neozbiljno je od njega kako je otrcao zadnjih 10 metara mogao je napraviti neoboriv rezultat!!!!

  • denny0206 17.08.2008.

    svaka cast... ali...udario se po prsima desnicom.:)))

  • Turcin 16.08.2008.

    Pa i ja bi ovako trčo da po Jamajci bježim od lavova i tigrova da ispunim Olimpijsku normu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare