To je to što me zanima!

Nestvarna Dončićeva utakmica! Slovenac je utrpao 73 koša i potukao brojne rekorde u NBA-u

Slovenski košarkaš Luka Dončić u pobjedi Dallasa nad Atlantom 148-143 u noći na subotu zabio je 73 koša uz odličan postotak šuta (25/33), 10 skokova i sedam asistencija. To je četvrti najbolji učinak u povijesti lige
Vidi originalni članak

Čarobni Luka Dončić (24) odigrao je u Atlanti utakmicu za povijest NBA lige! Slovenski košarkaš zabio je nestvarna 73 koša uz deset skokova i sedam asistencija, što je četvrti najveći učinak jednog igrača u najjačkoj košarkaškoj ligi svijeta, najveći jednog Europljanina, najveći u povijesti Dallasa... I to je samo dio onoga što je srušio Dončić, baš protiv momčadi koja ga je 2018. izabrala na draftu pa odmah poslala u Maverickse umjesto Traea Younga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvi je igrač koji je zabio više od 70 koševa uz postotak šuta iz igre od najmanje 75 posto. Gađao je 25 od 33, odnosno 75 posto. Slobodna bacanja 15/16, za dva 17/20, za tricu 8/13. Mladi Ljubljančanin je pokazao sav raskoš talenta u prvoj utakmici nakon imenovanja u postavu za All Star, a već nakon prvog poluvremena nagovijestio da će to biti noć za rekorde.

Dončić je u prvom dijelu, naime, za sedam koševa srušio rekord franšize Dirka Nowitzkog iz 2009. protiv Ute i odmah dobio čestitku Nijemca. Za 22 minute ih je zabio 41! Nitko u NBA-u nije zabio više od 40 u jednom poluvremenu, a da nije zabio barem pet slobodnih bacanja. Luka ih je ubacio četiri.

Više koševa od Dončića na jednoj NBA utakmici zabili su samo Wilt Chamberlain, dvaput (100 koševa 1962. i 78 1961.) i Kobe Bryant (81 poen 2006.), a 73 je ubacio i David Thompson 1978.

- Ta su imena posebna, ovo je nevjerojatno - rekao je Dončić, koji je za 13 koševa oborio dosadašnji osobni rekord postavljen protiv New Yorka 2022. (60 koševa).

- Mučimo se u zadnje vrijeme, pobjeda je samo bila cilj. Vukao sam bez obzira na to što je protivnička obrana nudila. U drugom poluvremenu branili su me s dvojicom pa sam pokušao natjerati suigrače da igraju - dodao je.

- Dončić je plan igre. Neki kažu da su oni sustav, a on plan igre. Njegova sposobnost da ide prema košu, stvara šuteve, pronalazi momke koji će uzeti loptu... Učinio je to na visokoj razini - rekao je trener Dallasa Jason Kidd.

Dončić je rekordom zasjenio fantastičan učinak Devina Bookera u porazu Phoenixa kod Indiane, 62 koša, pet skokova i četiri asistencije. Nastavak je to ludog tjedna u kojem je Joel Embiid zabio 70 koševa za pobjedu Philadelphije nad San Antonijem, a Karl-Anthony Towns sa 62 poena nije pomogao Minnesoti svladati Charlotte.

Svi Dončićevi rekordi

  • najveći broj koševa na jednoj utakmici u karijeri
  • najveći broj koševa jednog Europljanina na NBA utakmici
  • najveći broj koševa jednog košarkaša Dallasa na NBA utakmici
  • prvi igrač koji je zabio najmanje 70 koševa i šutirao iz igre bolje od 75 posto
  • najveći broj koševa na jednoj NBA utakmici u zadnjih 18 godina
  • četvrti najveći broj koševa na jednoj utakmici u povijesti lige
  • deseti igrač u povijesti NBA lige koji je zabio najmanje 70 koševa na utakmici
Idi na 24sata

Komentari 32

  • Mr. Pickles 27.01.2024.

    Hoće donijeti lepi Lukica Dallasu naslov? Ne? A trapavi Nikica je to uspio Denveru 😌

  • CROAT95 27.01.2024.

    Lukica ti nisi normalan! Skroman a cista masina,klanjam se nakon ove povjesne izvedbe 💪🏼

  • Kokolo Moj 27.01.2024.

    I sve to radi ovako bucmast, ima bar 5 kila viška.

Komentiraj...
Vidi sve komentare