Obavijesti

Sport

Komentari 32

Nestvarna Dončićeva utakmica! Slovenac je utrpao 73 koša i potukao brojne rekorde u NBA-u

Nestvarna Dončićeva utakmica! Slovenac je utrpao 73 koša i potukao brojne rekorde u NBA-u
7

Slovenski košarkaš Luka Dončić u pobjedi Dallasa nad Atlantom 148-143 u noći na subotu zabio je 73 koša uz odličan postotak šuta (25/33), 10 skokova i sedam asistencija. To je četvrti najbolji učinak u povijesti lige

VIDEO

Čarobni Luka Dončić (24) odigrao je u Atlanti utakmicu za povijest NBA lige! Slovenski košarkaš zabio je nestvarna 73 koša uz deset skokova i sedam asistencija, što je četvrti najveći učinak jednog igrača u najjačkoj košarkaškoj ligi svijeta, najveći jednog Europljanina, najveći u povijesti Dallasa... I to je samo dio onoga što je srušio Dončić, baš protiv momčadi koja ga je 2018. izabrala na draftu pa odmah poslala u Maverickse umjesto Traea Younga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvi je igrač koji je zabio više od 70 koševa uz postotak šuta iz igre od najmanje 75 posto. Gađao je 25 od 33, odnosno 75 posto. Slobodna bacanja 15/16, za dva 17/20, za tricu 8/13. Mladi Ljubljančanin je pokazao sav raskoš talenta u prvoj utakmici nakon imenovanja u postavu za All Star, a već nakon prvog poluvremena nagovijestio da će to biti noć za rekorde.

Dončić je u prvom dijelu, naime, za sedam koševa srušio rekord franšize Dirka Nowitzkog iz 2009. protiv Ute i odmah dobio čestitku Nijemca. Za 22 minute ih je zabio 41! Nitko u NBA-u nije zabio više od 40 u jednom poluvremenu, a da nije zabio barem pet slobodnih bacanja. Luka ih je ubacio četiri.

Više koševa od Dončića na jednoj NBA utakmici zabili su samo Wilt Chamberlain, dvaput (100 koševa 1962. i 78 1961.) i Kobe Bryant (81 poen 2006.), a 73 je ubacio i David Thompson 1978.

- Ta su imena posebna, ovo je nevjerojatno - rekao je Dončić, koji je za 13 koševa oborio dosadašnji osobni rekord postavljen protiv New Yorka 2022. (60 koševa).

- Mučimo se u zadnje vrijeme, pobjeda je samo bila cilj. Vukao sam bez obzira na to što je protivnička obrana nudila. U drugom poluvremenu branili su me s dvojicom pa sam pokušao natjerati suigrače da igraju - dodao je.

- Dončić je plan igre. Neki kažu da su oni sustav, a on plan igre. Njegova sposobnost da ide prema košu, stvara šuteve, pronalazi momke koji će uzeti loptu... Učinio je to na visokoj razini - rekao je trener Dallasa Jason Kidd.

Dončić je rekordom zasjenio fantastičan učinak Devina Bookera u porazu Phoenixa kod Indiane, 62 koša, pet skokova i četiri asistencije. Nastavak je to ludog tjedna u kojem je Joel Embiid zabio 70 koševa za pobjedu Philadelphije nad San Antonijem, a Karl-Anthony Towns sa 62 poena nije pomogao Minnesoti svladati Charlotte.

Svi Dončićevi rekordi

  • najveći broj koševa na jednoj utakmici u karijeri
  • najveći broj koševa jednog Europljanina na NBA utakmici
  • najveći broj koševa jednog košarkaša Dallasa na NBA utakmici
  • prvi igrač koji je zabio najmanje 70 koševa i šutirao iz igre bolje od 75 posto
  • najveći broj koševa na jednoj NBA utakmici u zadnjih 18 godina
  • četvrti najveći broj koševa na jednoj utakmici u povijesti lige
  • deseti igrač u povijesti NBA lige koji je zabio najmanje 70 koševa na utakmici
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu