To je to što me zanima!

Neuništivi Alex Ferguson slavi danas 24 god. na klupi Uniteda

Sir Alex Ferguson današnjom utakmicom 11. kola Premiershipa proslavit će nevjerojatne 24 godine na klupi Manchester Uniteda. Među 'vragove' je došao 1986.
Vidi originalni članak

Današnjom utakmicom Manchester Uniteda i Wolverhamptona na Old Traffordu legendarni sir Alex Ferguson proslavit će nevjerojatne 24 godine od kada je preuzeo klupu slavnog engleskog kluba. Sve se u Premiershipu u tih gotovo dva i pol desetljeća mijenjalo, no jedno je uvijek ostajalo isto, Ferguson na klupi Uniteda. Bez obzira na rezultate, financijske probleme, svađe s najvećim igračima i tešku narav škrtog Škota, navijači i čelnici uvijek su bili uz svog trenera.

Jedan je od najvećih nogometnih trenera u povijesti, a s 'vragovima' je osvojio čak 36 trofeja. No uvijek crveni Škot  ni ne pomišlja još na penziju, najprije želi stvoriti novu momčad koja će ponovno biti glavni kandidat za naslov u Europi i Premiershipu. Ipak, prvih godina čelnici kluba morali su imati strpljenja s Fergusonom jer klub je prvih nekoliko sezona 'kampirao', a da uspon neće biti lagan potvrdila je i prva utakmica u kojoj je Alex izgubio 2-0 od Oxforda 8. studenog.

No već u prvoj sezoni uveo je disciplinu među 'pijanice' u svojim redovima i momčad koja je prilikom njegova preuzimanja bila druga odozada (21.) podigao je na 11. mjesto engleske lige. Već tada vidjelo se da je uveo red u momčad i da je klub ponovno na pravom putu. Prvi trofej čekao je četiri godine, 1990. godine osvojio je FA Cup pobijedivši Cristal Palace u finalu. Nakon što '91. nije uspio dovesti Alana Shearera, sezonu kasnije doveo je čudesnog Erica Cantonu i tu počinje nezaustavljivi uspjeh sir Alexa i Manchester Uniteda. U sezoni 1992/93. osvojili su naslov s deset bodova ispred Aston Ville, a Ferguson je proglašen trenerom godine. 

Nagradila ga i kraljica 

Nakon nezaboravnog finala Lige prvaka 1999. godine protiv Bayerna, u kojem je Manchester u posljednjim minutama preokrenuo vodstvo Bavaraca i osvojio naslov prvaka Europe, Alex se okitio titulom 'sir' koji mu je dodijelila britanska kraljica. Iako je osvojio sve što se može i vrlo vjerojatno postao najbolji trener svih vremena, Ferguson ne namjerava u mirovinu pa je tako prošle sezone rekao da će 2012. godine objaviti kada bi se mogao oprostiti od trenerske karijere. No poznavajući njegovu glad za pobjedama i ljubav prema Unitedu, navijači mogu očekivati da ga od klupe može odvojiti samo teška bolest.

S najvećim zvijezdama kluba gotovo je uvijek na granici ljubavi i mržnje. Tako je prilikom jedne svađe u svlačionici, u kojoj je David Beckham pomislio da je veći od najvećeg, Becksa gađao kopačkom u glavu. David je ubrzo završio u Realu, a njegovu ulogu preuzeo je Cristiano Ronaldo. I Manchester je opet igrao fantastično, a Ronaldo je postao najbolji na svijetu. No čim je Portugalac pomislio da je nedodirljiv i on je krenuo Beckhamovim stopama. Slično je bilo i s Cantonom, a posljednjih dana i s Wayneom Rooneyem. Dakle, u Unitedu postoji samo jedna zvijezda - Alex Ferguson. Zna to i britanska kraljica...

Idi na 24sata

Komentari 2

  • man_u_francesco 06.11.2010.

    legendaran je. jedan od unitedovih simbola.

  • kockar 06.11.2010.

    Alex F. i Murinho su trenerski bogovi. Ako ikad bude neko kao oni,kapa dole,al čisto sumnjam.

Komentiraj...
Vidi sve komentare