To je to što me zanima!

Nije frizbi, nije golf: Varaždin ugostio turnir u disc golfu

Disc golf je sport koji postoji već 50 godina, a najpopularniji je u SAD-u te u Sjevernoj i Zapadnoj Europi. U sklopu turnira održao se i Women's Global Event, kako bi motivirali žene, jer su 96 posto igrača muškarci
Vidi originalni članak

U dravskoj park šumi uz Gradsku sportsku dvoranu u Varaždinu u subotu je odigran prvi međunarodni disk golf turnir Riverside Open + WGE. Sudjelovalo je 30 igrača i igračica iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Žene su sudjelovale i na globalnom turniru pod nazivom Women’s Global Event, koji se simultano igrao u više od 20 zemalja diljem svijeta, u kojem je sudjelovalo više od 2000 natjecateljica. Cilj mu je povećati udio žena u disc golfu. Naime, izvješća pokazuju veliki nesrazmjer u omjeru žena i muškaraca u ovom sportu. U Profesionalnoj disc golf asocijaciji (PDGA). 2015. je bilo registrirano čak 92,6 posto muškaraca i samo 7,4 posto žena, a brojke se od tada nisu mnogo promijenile. 

Zato je 2012. pokrenut Women’s Global Event kako bi potaknuo žene da se bave ovim sportom, a ovo je prvi put da je i jedan hrvatski turnir dio globalnog eventa. Natjecatelje je u ime Grada Varaždina, koji je podržao turnir, došla pozdraviti zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica, koja je pobjednicima uručila nagrade. Turnir su podržali i varaždinska tvrtka Lagoda koja je klubu ustupila koševe, a varaždinska dizajnerica Maja Patafta osmislila je vizualni identitet.

Najbolji rezultat u globalnom poretku ostvarila je juniorka Ana Gorički (14) iz Zagreba koja je u svojoj divizija završila na petom mjestu. Što se tiče Riverside Open turnira, zlatni je bio Tomislav Gorički iz Zagreba, srebrni Mario Mesarić iz Čakovca, a brončani Marko Marčec iz Varaždina. 

U rekreativnoj diviziji kod žena je pobijedila Slovenka Andreja Bernjak, a na drugom mjestu su izjednačene bile Snežana Nedelkovska iz Čakovca i Natalija Jarec iz Zagreba.

U početničkoj diviziji druga je bila Petra Balekić iz Zagreba, a za jedan udarac pobijedila je Varaždinka Maja Patafta.

U Intermediate diviziji pobjedu je odnijela Ira Molnar Gorički iz Zagreba, a drugo mjesto su podijelile Varaždinka Maja Šimenc i Veronika Toth iz Mađarske.

U naprednoj diviziji pobijedila je Varaždinka Danica Pajtak, a u diviziji iznad 50 godina njezina sugrađanka Branka Habjanić.

- Imamo odličan “feedback” od sudionika. Vjerujemo kako će turnir postati tradicionalan i kako će s godinama samo rasti. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane za disc golf da nam se srijedom od 16 sati pridruže na javnim treninzima na zasad privremenom terenu uz gradsku sportsku dvoranu i trim stazu - poručili su iz Disc golf kluba Varaždin.

Ovaj sport ima tradiciju dugu gotovo 50 godina, a najpopularniji je u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Europe. Vrlo je sličan klasičnom golfu uz razliku što igrači bacaju posebno dizajnirane leteće diskove u koš.

Teren za disc golf  može se lako postaviti na gotovo svaku površinu jer se zbog činjenice da disk putuje zrakom može igrati na različitim vrstama terena - na otvorenom ili u šumi, po travi, kamenju, pijesku, zemlji i gotovo svakoj drugoj podlozi. Samim time ekološki je prihvatljiv, a osim povremene košnje ne zahtijeva druge značajnije troškove održavanja.

Rekreativcima su za igru dovoljna tek dva leteća diska, koja se u Hrvatskoj mogu kupiti po cijeni od 65 do 120 kn, pa je sport svima dostupan.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • p4nT 15.05.2018.

    Zanimljiv sport. Ja sam isto došao na ideju da izmislim ragbi - badminton.....još je u izradi...moram malo posložiti još neke stvari ali bude zanimljivo :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare