To je to što me zanima!

Nikad brojniji: Rekordnih 11 hrvatskih atletičara za Rio...

Hrvatska atletika može se pohvaliti nikad brojnijom kolonijom koja će u Riju nastupiti u 7 disciplina  -skok motkom, 100m prepone, maraton, kugla, disk, koplje i skok u vis
Vidi originalni članak

Točno 150 dana do početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i dugogodišnji partner hrvatskih olimpijaca, tvrtka Porsche Croatia, predstavili su brojnu hrvatsku olimpijsku atletsku reprezentaciju, koja će u OI nastupiti s rekordnih 11 predstavnika.  

Hrvatska atletika može se pohvaliti nikad brojnijom reprezentacijom koja će od 5-21. kolovoza u Riju nastupiti u čak sedam disciplina  -skok motkom, 100m prepone, maraton, kugla, disk, koplje i skok u vis, a među njima su dvije osvajačice olimpijskih odličja - Sandra Perković, koja je 2012. bila olimpijska pobjednica u disku, te Blanka Vlašić, koja je na OI u Pekingu 2008. osvojila srebro.  

Olimpijskog iskustva imaju i visašica Ana Šimić, te motkaš Ivan Horvat, dok će Andrea Ivančević, Matea Matošević, Marija Vrajić, Marin Premeru, Filip Mihaljević, Sara Kolak i Stipe Žunić olimpijski debitanti.

- Olimpijske igre su san svakog sportaša, a Rio je sve bliže i bliže. Prekjučer sam dobro otvorila sezonu, u formi sam i nadam se da ću ići prema gore. Želja mi je ponoviti rezultat iz Londona, ali ne želim si stavljati teret nego biti spremna koliko mogu - kazala je najveći kandidat za odličja Sandra Perković, koja je prije dva dana na Zimskom kupu u Splitu bacila disk do daljine 70.59 metara, što je najbolji rezultat sezone u svijetu.

- Otvaranje sezone je bilo najbolje dosad, a sada moram u Rio doći zdrava i spremna. Olimpijska godina je uvijek I najteža, jer me čekaju nastupi i u Dijamatnoj ligi, a tu je i Europsko prvenstvo. Prvo ozbiljnije natjecanje bit će u Šangaju - kazala je Perković

Vlašić: Najvažnije je da u Rio dođem zdrava

Srebrnoj iz Pekinga 2008. Blanki Vlašić, ovo će biti četvrte Olimpijske igre, a Splićanka ni sama ne zna šta očekivati nakon nove operacije Ahilove tetive na koju je otišla nakon što je mitingu u Splitu ove veljače osjetila velike bolove.

- Nažalost, tek sam stigla s operacije, ali riješila sam problem i sve ide jako dobro pa ne želim ništa požurivati već uhvatiti par mitinga. Najvažnije je doći spreman na Igre i zdrav, a adrenalin i atmosfera Igara će dati svoje. Jako sam zadovoljna ishodom operacije koje sam se jako bojala, a sada znam da sam je trebala napraviti  prije dvije godine. Počela sam s laganim treninzima, bolovi su gotovo nestali i osjećam se kao na početku karijere, spremna na novi start. 

- Ako sve bude u redu, počet ću se natjecati u srpnju, moguć je i nastup na Europskom prvenstvu koje počinje 6. srpnja, ali zasad je svaka opcija otvorena. Željna sam natjecanja, ali neću biti nezadovoljna ni ako u Rio odem bez njih, pa osvojim medalju, kao na SP u Pekingu - kazala je vrlo raspoložena Blanka.   

Maratonkama Matei Matošević i Mariji Vrajić bit će ovo prve OI, a debitantski nastup ih čini ponosnim i sretnima što će biti dio svjetske olimpijske obitelji.

Zagrepčanka Matea Matošević se nakon ozljeda i rehabilitacije polako vraća treningu i vjeruje da će do Rija biti spremna i dati svoj maksimum, a 40-godišnja Osječanka Vrajić smatra kako još ima prostora za napredak do Rija, kazavši kako je trčanje u Hrvatskoj podcijenjeno u medijima.

Skakaču s motkom Ivanu Horvatu Rio 2016. bit će druge OI nakon Londona 2012., a bio bi zadovoljan kad bi bio bolji nego prošle godine na SP-u u Pekingu gdje je osvojio 9. mjesto.

- Imam 22 godine, a već ću nastupiti na svojim drugim Olimpijskim igrama, pa mogu reći da sam svoj san ostvario dvaput. Od Rija očekujem napredak i volio bih napraviti nešto slično kao na SP u Pekingu kada sam ušao u finale - kazao je Osječanin Horvat.   

Visašica Ani Šimić također će Rio 2016. biti drugi nastup na OI, a trenutno joj počinje ljetna sezona i pripreme su u tijeku za napornu sezonu koja uključuje EP i Dijamantnu ligu, a u Riju se nada svom najboljem rezultatu.

Prepknašica Andrea Ivančević zadovoljna je dosadašnjim pripremama, rezultati su dobar pokazatelj za ljetnu sezonu, a bila bi jako zadovoljna kad bi na OI istrčala državni rekord.

Uz njih, u Rio putuju bacačica koplja Sara Kolak, koja je normu izborila prije dva dana u Splitu s državnim rekordom od 62.75 metara, te bacači kugle Marin Premeru i Stipe Žunić.  

Predstavljanju Olimpijaca nazočili su i glavni tajnik HOO-a Josip Čop koji je rekao kako trenutno imamo 49 sportaša koji su ostvarili nastup u Riju, a ukupno u programu imamo 83 sportaša te je sportašima zaželio zdravlja i sreće u njihovim nastupima u Riju te da ih što više vidimo na pobjedničkom postolju. 

Izbornik Hrvatske atletske reprezentacije Mladen Katalenić rekao je kako će Hrvatska olimpijska atletska reprezentacija imati 11 predstavnika u Riju što je rekordan broj i iskorak za atletiku. Naime, u Sydneyu smo imali 16 sportaša, ali sa dvije štafete, a u Rio putujemo bez štafeta.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mihic82 08.03.2016.

    Dragi novinaru, ja bi radio vas posao, neka mi se urednik javi. Dakle nismo nikad brojniji, ja se sjećam da smo 2000 imali 9 pojedinačnih predstavnika i 2 štafete, točnije 15 različitih atleticara. Da ovo je lijep broj ali nije najveći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare