To je to što me zanima!

Nisu ispunili očekivanja: Vratite se u NBA ligu!

Više od 10 legitimnih NBA košarkaša prošlog je ljeta napustilo SAD i došlo igrati u Europu, no malo je njih pružilo ono što se od njih očekivalo
Vidi originalni članak

Ljeto 2008. bilo je povijesno za europsku košarku. Josh Childress postao je prvi afirmirani NBA igrač koji je odbio novi ugovor u najjačoj ligi svijeta i trbuhom za kruhom došao u Europu. Njegovim stopama krenuli su mnogi, uglavnom europski igrači, ali i još nekoliko Amerikanaca. Zov eura, sve moćnijeg u odnosu na dolare, u kombinaciji s poreznim sustavom koji puno više ide na ruku igračima, besplatnim smještajem i automobilima, u Europu je doveo više od 10 legitimnih NBA košarkaša. Svi su redom dovedeni kao zvijezde, igrači koji će pomoći novim momčadima da jurnu na vrh. No rijetki su taj status i očekivanja opravdali.
I dok Španjolac Navarro i Slovenac Nachbar blistaju, mnogi su ostali nedorečeni ili su čak potpuno podbacili. Baš je Childress najveće razočarenje. K tome se još i ozlijedio pa je njegov utjecaj na “Djecu Pireja” trenutačno - nikakav. Carlos Arroyo najplaćeniji je igrač u povijesti Maccabija, ali Izraelci nisu zadovoljni. Čak su ga i suspendirali zbog “nedoličnog ponašanja”. Jedan od “izbjeglica” već je otišao iz Europe. Srbin Nenad Krstić bio je nezadovoljan u Rusiji te se vratio u NBA ligu.

ODUŠEVILI
Juan Carlos Navarro (Regal Barcelona)
La Bomba je otišao u NBA na jednu sezonu, dokazao se i vratio kući, gdje je velika zvijezda. Briljira u svojoj Barceloni.
Boštjan Nachbar (Dinamo Moskva)
Šokirao je NJ Netse odabravši Rusiju umjesto novog NBA ugovora. Zabija više od 16 poena u prosjeku i jedan je od najboljih igrača u Europi.
Earl Boykins (Virtus Bologna)
Razigravač visok 165 cm imao je trzavica u Bologni, htjeli su ga otpustiti jer je kasnio s Božićnih praznika, ali nisu jer je predobar.
Jannero Pargo (Dinamo Moskva, Olympiacos)
Bio je odličan u Rusiji, pa prešao u Olympiacos. Polako se uklapa u novi sustav igre, pitanje je dana kad će 'eksplodirati’.

NIT' SMRDE, NIT' MIRIŠU
Carlos Arroyo (Maccabi Tel Aviv)
Portorikanac ima izvrsnu statistiku u Maccabiju, ali momčad loše igra s njim kao razigravačem. Htjeli su ga i otpustiti.
Carlos Delfino (Himki Moskovska regija)
Iako ima solidnu statistiku, a njegov Himki dobro gura na svim frontovima, od njega se možda ipak nešto više očekivalo.
Jorge Garbajosa (Himki Moskovska regija)
Delfinov suigrač nema fantastične brojke, ali njegov se utjecaj na momčad ne vidi u statistici. Lider i čovjek za 'prljave poslove’.
Primož Brezec (Lottomatica Roma)Slovenski centar nikad neće zabiti 30 koševa na utakmici, ali svoj posao radi jako dobro. Imao je i jednu dobru NBA sezonu, poslije je jako pao.

RAZOČARALI
Josh Childress (Olympiacos Pirej)
Došao je u Europu kao superzvijezda, na početku je igrao “na ime”, danas su ga “prokužili” i više ga se nitko ne boji.
Nenad Krstić (Triumph Ljuberci)
Srpski centar europsku je avanturu završio nakon samo četiri mjeseca. Vratio se u NBA ligu, gdje igra za Oklahoma City.
Gordan Giriček (Fenerbahçe Ülker)
Turci su na njega računali kao na najboljeg strijelca, ali je zbog ozljede debitirao tek u siječnju. Pravi će biti tek iduće sezone.
Dan Dickau (Brose Baskets)
Potpisao za Avellino pa pobjegao. Od siječnja je u Bambergu, gdje ima sjajnu statistiku, ali to nije teško u nejakoj njemačkoj ligi.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • JAX 06.03.2009.

    pa kad europljani igraju cvrsce nego u nba pa se ovi igrci tesko prilagodavaju

  • gallaz 06.03.2009.

    Pa nekad ni europske zvijezde ne odigraju u nba-u onak kak bi trebali. . . zakai bi onda oni - enbiejbovci, trebali napravit cudo po rusiji, grckoj, turskoi. . .

Komentiraj...
Vidi sve komentare