To je to što me zanima!

''Nogomet je poput rata, prepošteni nemaju šanse''

Izmislio 'totalni nogomet': Zahvaljujući genijalnom Rinusu Michelsu i njegovoj koncepciji igre, Ajax, Nizozemska i Barca ostvarili su najveće uspjehe
Vidi originalni članak

Zna li itko u Nizozemskoj koje je boje Michelsov novčanik?, često su se šalili nogometaši Ajaxa dok im je Rinus Michels bio trener. Bio je jako štedljiv i ne osobito glasan dok se pilo u amsterdamskim gostionicama, no Michels je Nizozemcima početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća podario “totalni nogomet”. Izmislio je sustav koji je Ajaxu donio mnoge europske naslove, a nizozemskoj reprezentaciji naslov europskog prvaka 1988. godine.
- Profesionalni nogomet je poput rata. Tko god se ponaša previše pošteno, nema previše šanse za uspjeh - izjavio je jednom Michels. Kasnije su ga pogrešno citirali “nogomet je rat”, a tako je zaradio i nadimak “general”.
- Nisam rekao da je rat nego da je poput rata - pojasnio je Nizozemac.
Glavna zamisao “totalnog nogometa” bila je da svi igrači mogu igrati na različitim pozicijama. Neprestano izmjenjujući pozicije na terenu Nizozemci bi uglavnom potpuno nadigrali protivnike. Primjerice, na SP-u 1974. u finale su ušli s gol-razlikom 14-1, no na kraju ih j ipak zaustavio najljući neprijatelj - Zapadna Njemačka. Napadačku filozofiju dobrim djelom Michelsu može zahvaliti i Barcelona, čiju je momčad trenirao između 1971. i 1975. godine, a u Kataloniju je doveo i Johana Cruyffa.
Michels je imao iznimno visok kvocijent inteligencije i na svako putovanje nosio je knjigu koju bi pročitao do povratka kući. Volio je raditi spačke, no rijetko se družio sa svojim nogometašima. Jednom prilikom s igračima je otišao u ribolov, ali brzo mu je dosadilo pa se zajedno s ribičkim štapom naglavačke bacio u rijeku.



RINUS MICHELS

Fifa ga je 1999. proglasila trenerom stoljeća, a u Nizozemskoj se dodjeljuje nagrada Rinus Michels za najboljeg trenera godine.


CRUYFF KLJUČNA FIGURA MICHELSOVA SUSTAVA
Jako će mi nedostajati. Od tog čovjeka sam naučio najviše, izjavio je Johann Cruyff na sprovodu Rinusa Michelsa 2005. godine. Umro je nakon druge operacije srca. Upravo je najbolji nizozemski nogometaš svih vremena Cruyff bio najvažniji u Michelsovu sustavu “totalnog nogometa”.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_47232 11.07.2010.

    neZz kakav je on trener ili selektor (sta vec) je bio...ali po meni tu je jedan del bosque koji je pomogao realu da osvoji sve sto su mogli u generaciji ronaldo,figo zidan...zatim danas sa spanijom pravi cuda...tu je jos i nas ciro0 koji je hrvatsku 98 odveo do 3 mjesta i BiH je gotovo odveo na SP...zatim mourinho,ferguson...ima i boljih trenera za odabir sToljeca :S

Komentiraj...
Vidi sve komentare