To je to što me zanima!

Nogometaši u politici: Od desna na lijevo pa natrag

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Rus Pavljučenko ušao je u regionalnu skupštinu, što je potaknulo novinare Mirrora da naprave Top 10 nogometaša koji su se 'petljali' u politiku
Vidi originalni članak

Mnogi nogometaši misle da se izraz 'desna stajališta' odnosi na položaj Davida Beckhama uoči centaršuta, no ima ih i drugačijih, počinje svoju temu engleski Mirror. Povod za zanimljivu top listu je ulazak Tottenhamovog napadača Romana Pavljučenka u rusko regionalno vijeće. Doista, nije jedini.

10) PAOLO DI CANIO
U biografiji iz 2001. otkrio je da je poklonik fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Kada je iz West Hama prešao u Lazio, pozdravljao je navijače uzdignutom desnicom.
- Jesam fašist, ali nisam rasist. A taj pozdrav je stari rimski, ne fašistički - objasnio je uzdignutu desnicu Di Canio.
9) FRANK LAMPARD
Voli pričati o politici uvijek kada se nađe u nekom društvu. Ima vrlo jasne stavove o tome kako bi trebalo voditi državu, opisao je igrača Chelseaja bliski prijatelj. Lampard je javno rekao da je torijevac, poklonik britanske konzervativne stranke.
8) ALGIMANTAS LIUBINSKAS
Litavski trener neko je vrijeme 'plesao' između fotelje u parlamentu i trenerske klupe. Kada je morao birati između nogometa i politike izabrao je - politiku.
- Kroz parlament ću se boriti za boljitak nogometa i sporta općenito - poručio je.
7) CHRISTIAN ABBIATI
Ne sramim se svojih političkih uvjerenja. Slažem se s nekim aspektima fašizma, primjerice patriotizmom i religijom. Nisam poklonik rasizma i Hitlera, ali sviđa mi se što fašizam osigurava red i zakon, rekao je nedavno golman Milana i šokirao javnost.
6) BRIAN CLOUGH
Legendarni menadžer Nottingham Foresta istaknuti je laburist. Dvaput je mogao u parlament, ali nije želio otići iz nogometa.
5) GEORGE WEAH
Svojevremeno najbolji nogometaš svijeta bio je vrlo blizu poziciji predsjednika Liberije. U drugom krugu ipak je tijesno izgubio, iako je prema anketama bio favorit.
4) JAVIER ZANETTI
Kapetan Intera je Fifin ambasador i istaknuti dobrotvor, ali i poklonik meksičkog revolucionara Zapatiste. Čak je želio i dogovoriti utakmicu od koje bi sredstva išla za revolucionare, no u tom naumu na kraju ipak nije uspio.
3) CRISTIANO LUCARELLI
Kada je igrao u Livornu, odlični napadač je golove slavio podizanjem majice i pokazivanjem lika Che Guevare, komunističkim pozdravom i isticanjem crvene zastave.
- Suci ne vole nas u Livornu jer smo komunisti - rekao je svojedobno čovjek koji je nakon odlaska u Šahtar pokrenuo i izrazito lijevo orijentirane novine u Italiji.
2) DIEGO MARADONA
Osim što je govorio o danima kada je bio narkoman, Maradona je nakon karijere često izlazio u javnost i s političkim idejama. Na desnoj nozi ima istetoviran lik svoga prijatelja Fidela Castra, na lijevoj Che Guevare. Tijekom posjeta Georgea Busha nosio je majicu s natpisom "STOP BUSH".
- Mrzim sve što dolazi iz Sjedinjenih Država. Mrzim sve američko iz svega srca - rekao je u jednom gostovanju na televiziji.
1) LILIAN THURAM
Rođen na Guadalupeu, francuski nogometaš je veliki borac protiv rasizma. U inat imigracijskoj politici Jacquesa Chiraca na jednu je utakmicu francuske reprezentacije doveo 70 imigranata beskućnika.
- Moji stavovi nisu ni po čemu posebni, ja samo govorim ono o čemu drugi šute - kaže Thuram.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare