To je to što me zanima!

Novi kineski div: Mingming bi NBA s 236 centimetara

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kineski 25-godišnji košarkaš deseti je u poretku najviših ljudi u povijesti. U ovom trenutku svijetom ne hoda niti jedan košarkaš viši od ovog momka
Vidi originalni članak

Moj san je igrati u NBA ligi i napravit ću sve što mogu da taj san i ostvarim, rekao je 25-godišnji Sun Mingming. Kada je 23. kolovoza 1983. ovaj momak došao na svijet, njegovi roditelji nisu ni slutili u kakvog će diva izrasti. Mingming je danas visok 236 centimetara, ima nešto manje od 150 kilograma i već je ušao u nekoliko knjiga koje bilježe rekorde. Igra u Japanu, pokušava se probiti do NBA-a, tamo gdje 2005. nije prošao. Prijavio se na draft, bio i u kampu LA Lakersa, no na koncu ga nitko nije izabrao.
- Dečko je stvarno visok, ali užasno je koliko je spor i nepokretan. Ali to i normalno za njegovu visinu - rekao je tada jedan od skauta zaposlenih u Lakersima. Odbijenice koju su te 2005. gorostasnom Kinezu poslali svi klubovi iz NBA lige na tronu su ostavile Manutea Bola. Danas 47-godišnji Sudanac ostao je rekorder, s 232 centimetra odigrao je devet sezona u NBA ligi. Sun Mingming želi njegovim stopama.
A dok ne ostvari svoj naum, igra tamo gdje može. Trenutno s brojem 79 na dresu igra za japansku momčad Hamamastu Phoenix i ove sezone ima prosjek od 8.6 koševa i 5.9 skokova.  Pokušao je u SAD-u i na nižim razinama, igrao za Dodge City Legend i Maryland Nighthawks te za meksičku momčad Fuerza Regia. Pamti svoju najbolju utakmicu iz te američke avanture, brojke su doista 'impresivne'. U pobjedi protiv Long Islanda ubacio je četiri koša, imao tri skoka i jednu blokadu... Kako se čini, NBA liga je još jako daleko, Manute Bol bit će rekorder barem još neko vrijeme. Sunov sunarodnjak Yao Ming s 229 centimetara je trenutno najviši igrač NBA lige.

FILMSKA ZVIJEZDA S TUMOROM
Svi Sunovi košarkaški snovi mogli su pasti u vodu prije četiri godine. U ljeto 2005. liječnici su mu otkrili tumor na mozgu, nastalog preintenzivnim radom hormona rasta. Nije imao dovoljno novca za liječenje, pa je njegov agent u dobrotvornoj akciji prikupio potrbnih 100.000 dolara. Operacijom u rujnu 2005. tumor je uspješno otklonjen.
Sun Mingming pojavio se u epizodnoj ulozi u trećem dijelu filma "Rush hour", ali i u još nekoliko televizijskih filmova i serija. Sudjelovao je i u emisiji Discovery Health Channela nazvanoj "Anatomija divova".

NAJVIŠI KOŠARKAŠ RADI U CIRKUSU
Najviši čovjek koji je ikada zaigrao košarku također je Kinez, a zove se Zhao Liang. Visok je čak 248 centimetara i četvrti je na vječnoj listi visokih ljudi. Igrao je do 2001., kada je ozljedio koljeno i pet godina nije radio ništa. A onda se zaposlio u cirkusu, u kojem i danas izvodi mađioničarske trikove i svira saksofon.
Nakon njega i Mingminga slijedi Kenny George, 234 cm visoki američki sveučilištarac koji je morao prestati igrati košarku u listopadu prošle godine. Zbog bakterije MRSA amputirali su mu dio noge. Dva centimetra niži bio je Manute Bol, kao i rumunjski div Gheorghe Muresan.

WADLOW BI GA ZVAO - MALI
Da je Mingming živio između 1918. i 1940., jedan bi ga tip imao pravo zvati - Mali. Te je 22 godine živio Robert Wadlow, čak 272 cm visoki Amerikanac iz Illionisa. Nikada u povijesti nije živio viši čovjek od njega. A najviši Afroamerikanac je John Rogan (268), rođen u Tennesseeju. Na svoju visinu Rogan je imao svega 79 kilograma.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • torcida-1950- 31.05.2009.

    bilo bi mu bolje da stoji ispod svog koša i ne da lopti u koš hahah

  • N3N0 30.05.2009.

    ovaj je za ulazit u obranu na svaki napad protivnika,lipo stane pod svoj kos i skace ko ludjak izbija balun iz njega :D:D

  • Popolo 30.05.2009.

    Te bog taj je dobar za vrt okopavat

Komentiraj...
Vidi sve komentare