To je to što me zanima!

Od Balića do Ćorića: Kako su stvarani ovi čudesni klinci...

Andrija Balić počeo je s rukavicama na golu, htio je, poput oca, biti golman. Ante Ćorić je ispred Rome izabrao Dinamo. Marko Pjaca čeličio se u niželigašu ZET-u
Vidi originalni članak

Protekli vikend mogao je izgledati i ovako... Nekadašnja Dinamova nada Marko Pjaca zabio dva gola za niželigaša ZET i najzaslužniji je za pobjedu protiv Jaruna. Mladi golman juniora Dugopolja Andrija Balić (17 godina) primio je dva gola s 40 metara i više je nego očito da mali nije naslijedio golmanski talent od oca.

Nekako istovremeno stigla bi i vijest iz Austrije da je nadareni, 17-godišnji veznjak Ante Ćorić zabio Sturmu prvi gol za seniorsku momčad Red Bull Salzburga...

Zvuči nevjerojatno, ali uopće nismo bili daleko od takvog raspleta. Mali Andrija Balić počeo je s rukavicama na golu. Htio je biti golman, poput oca mu Ivice, dok u njemu veznjaka nije prepoznao tadašnji trener Hajdukovih klinaca Saša Glavaš.

- Andriju je u dosadašnjoj karijeri treniralo deset trenera, praktično svaku godinu drugi, i teško mi je reći tko je najviše utjecao na njega. Da, može se reći da je on proizvod Hajdukove omladinske škole - kaže tata Ivica.

U slučaju Nikole Vlašića (17) ništa nije bilo prepušteno slučaju. Nije tu bilo kemijanja i improvizacija tipa “s gola na desetku”. Joško Vlašić točno je znao što radi.

- Nikola je u Hajdukovu školu došao sa 14 godina kao gotovo formiran igrač. Imao sam neugodna iskustva iz košarke sa starijim sinom i ništa nisam želio prepustiti slučaju - kaže Joško Vlašić.

S Nikolom se radilo toliko stručno da je Joško mjerio snagu udarca lijevom i desnom nogom.

- Nikola sprinta ispod tri sekunde na 20 metara, snaga udarca desne noge mu je 121 km/h, lijeve 114... - govorio je prije dvije godine.

Projekt Vlašić je, dakle, bio temeljen na stručnom, individualnom radu.

U isto vrijeme u Dinamu se odlično razvija Ante Ćorić. No za njega se ne može baš reći da je proizvod klupske omladinske škole. Dinamo ga je imao pod nosom, u NK Zagrebu, ali Ante je kao dječak otišao u Salzburg.

- Tamo je bio Nizozemac Piercy van Lierop i on je na neki način moj nogometni otac. No, kad je on otišao iz kluba, otišao sam i ja - prepričao je kasnije Ante.

Iako su ga mnogi razuvjeravali, Zdravko Mamić doveo ga je u Dinamo i apsolutno pogodio.

A Marko Pjaca (19), najbolji Dinamov igrač u derbiju prošlog vikenda, umalo je završio u - Hajduku. Bio je odbačen u Dinamovim kadetima. Otišao je u niželigaša ZET i navodno imao ponudu Hajduka, no Robert Etlinger i Željko Dacer, treneri u omladinskoj školi Lokomotive, dovelisu ga na Kajzericu.

S 19 se vratio u Dinamo... 

POJEKT VLAŠIĆ - Nikolu su trenirali prema savjetima Tomislava Ivića. Desnom nogom udara loptu 121, lijevom 114 km/h...

Jedan posto je presudio

Mali, kamo ćemo, pitao je Miljenko Ćorić sina kad su odlučili otići iz Salzburga.

- Tata, 51 posto Dinamo, 49 posto Roma - odgovorio je Ante.

- OK, onda Dinamo - rekao je otac i vratili su se.

S Nikolom Vlašićem godinu dana je radio Zoran Vulić

Njih dvojica odrastaju zajedno i to je velika sreća za Hajduk. Nikola Vlašić je fizički moćniji, Balić je “zmijastiji”, što bi rekao Stanko Poklepović. Dva različita tipa.

- Nikola je došao u Hajduk kao formiran igrač jer je godinu dana radio individualno sa Zoranom Vulićem te tri godine u školi Franka Bogdana - kaže Joško Vlašić.

Pjaca: NK Zet me očeličio mentalno i fizički

U juniorima Lokomotive Marka Pjacu vodio je Štef Deverić. Već sa 17 godina u prvu momčad pozvao ga je Tomislav Ivković. Pjaca je još u ZET-u jako napredovao, kažu da je već kao kadet motorički bio na razini seniorskog igrača. Danas je jedan od fizički najmoćnijih igrača lige i jedan od najperspektivnijih mladih hrvatskih napadača.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • mestar 17.03.2015.

    Svi su oni dobri gledao sam rep. utakmice mladih i zelio sam vidjet te mlade hrvatske nade pa i malog Halilovica da ja ba vidim jeli on toliko dobar koliko se o njemu pise samo mogu rec da me nije razocara a ni odusevio koliko se o njemu pise niti mi je zapeo za oko na toj utakmici ali bio sam odusevljen raskosnim talentom jednog mladica o kojemu do tada nisam znao nista prvi put sam cuo za njega to je mali Robert Muric svi su oni dobri samo sto neke mediji velicaju neki produ neki ne sjetljive su to godine i svi zavise koga maju iza sebe i tko ce im dat sansu ali mene su ova tri decka naprosto odusevila , Robert Muric, Marko Pjaca i Andrija Balic kad sam ga vidio prvi put prosle sezone(usao s klupe pred kraj drugog polu.)

  • gladijator 17.03.2015.

    Zanimljivo kako nitko ne spominje Marka Kolara iz Lokomotive i ovog malog Pavičića ili Pavčića iz Dinama koji je također došao iz Lokomotive. Ni talenat nad talentima Halilović se ne spominje više.

  • user_387613 17.03.2015.

    Dosadni ste,imaju potencijala ali daleko su jos od superlativa kojim ih oznacavate.Ako jedan od njih uspije mozemo slaviti..

Komentiraj...
Vidi sve komentare