To je to što me zanima!

Od Hughesa do Piquea: Oba dresa nosila samo petorica

Za Manchester United i Barcelonu tijekom karijere igrala su samo petorica igrača. Najdublji trag na Nou Campu i Old Traffordu ostavio je - Larsson
Vidi originalni članak

Kada igrač dođe do Barcelone, mora biti lud da svojevoljno iz nje ikada ode, rekao je svojevremeno veliku Bugarin Hristo Stoičkov. Igrao je u Barceloni od 1990. do 1995., pa se opet vratio od 1996. do 1998. Nakon toga je uglavnom završavao karijeru u kojekakvim Al-Nassrovima, Kashiwama, Chicago Fireima... Njegove riječi najbolje oslikavaju veličinu Barcelone kao kluba. A ništa puno drugačije nije ni kada je riječ o Manchester Unitedu. Posljednje 23 godine tamo stoluje Alex Ferguson i oni najbolji su odlazili ili na zalasku karijere ili kada bi ih Sir Alex - potjerao.
Velšanin Mark Hughes prvi je nogometaš koji je zaigrao za oba večerašnja finalista. Od 1980. je šest sezona proveo na Old Traffordu, pa za u to vrijeme vrtoglavu cifru od dva milijuna funti prešao u Barcelonu. U Španjolskoj nije bio pravi, proveo je na Nou Campu samo dvije sezone, jednu proveo u Bayernu, pa idućih sedam opet u - Manchester Unitedu. Na Old Traffordu je i danas legenda, u 345 odigranih utakmica zabio je čak 119 golova. Za Barcelonu samo četiri.
Tatin sin Jordi Cruyff u Barceloni je igrački odrastao, odigrao dvije sezone za prvu momčad, pa otišao u United. Četiri sezone igrao je u crvenom dresu, navijači Manchester Uniteda rekli bi - četiri previše.
Aktualni trener Bordeauxa Laurent Blanc promijenio je tijekom karijere devet klubova, sedam plus Barcelona i Manchester United. Za Barcu je odigrao samo jednu sezonu, a za United dvije, iako je stigao sa 36 godina. Ferguson je upravo potjerao Jaapa Stama zbog prevelike doze iskrenosti u autobiografiji i trebao mu je iskusan stoper. Od Intera je uzeo Blanca i nije pogriješio. Sjajni Francuz dvije je sezone bio najjača karika obrane 'crvenih vragova'.
Ako i nije bio najbolji u ovom društvu, Šveđanin Henrik Larsson svakako je najomiljeniji na obje adrese. Iako je za Barcu odigrao samo 40 utakmica u dvije sezone i zabio 13 golova. A za United? Svega sedam utakmica uz jedan gol! No obožavaju ga i jedni i drugi navijači...
- Nije lako uspoređivati Fergusona i Guardiolu. Znam da im je zajednička strast prema ovoj igri, zato Alex i je toliko dugo na vrhu. Guardiola tek uči, ali početak je i više nego dobar. No Sir Alex je doista velikan. Deset tjedana sam proveo u Unitedu, a toliko sam naučio od njega, njegova strast je doista nevjerojatna - kaže Larsson uoči finala u kojem će sigurno biti jedan od neodlučnijih navijača.
A na terenu će, u dresu Barcelone, biti Gerard Pique. Još jedna zanimljiva priča o 17-godišnjaku koji nije poslušao Stoičkova. Dijete Barcelone, a tako mlad otišao je u Manchester United. Četiri godine proveo je na 'teatru snova' pa se vratio kući.
- Želim ga zadržati, doista obožavam tog igrača, ali ne smijem si dozvoliti da ga uništim - rekao je Ferguson kada je 2008. Pique odlazio u Barcelonu. Imao je Vidića i Ferdinanda, nije ga želio imati samo na klupi. I Pique je danas posljednja prepreka njegovim napadačima...

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare