To je to što me zanima!

Od moćne dinastije Panini sad je ostalo samo ime i logo. A stvarali su najuspješnije sličice

60 godina nakon što je obitelj Panini krenula u posao izrade i prodaje sličica, nekadašnji 'kućni posao' živi kao globalna korporacija, ali vijesti iz 2022. govore o velikom udaru na Panini, a mi donosimo njihovu priču
Vidi originalni članak

Modena, glavni grad istoimene talijanske pokrajine u sjevernoj regiji Emilia-Romagna, ima manje od 200.000 stanovnika, ali trag koji je ostavila u povijesti, ako bi ga ikad mogli matematički definirati, mjerio bi se u milijunima. U gradu Aceta Balsamica i Luciana Pavarottija, po kojemu je danas nazvana gradska opera, stoljećima su se gradili titani talijanske kulture. Katedrala iz 12. st. monolit je prošlosti, rana romanička arhitektura koja dominira Piazzom Grande, kao demonstracija sile moćne plemićke obitelji Canossa, jedne od dinastija koja je vladala sjeverom Italije od 10. do 12., stoljeća pa tako i financirala ovaj grandiozni projekt. Potrošeni novac nije zaradila od tržišnih inovacija - obitelj Canossa od careva je na konto grofovskog statusa dobila nešto zemljišta za igru, skupivši u svoj portfolio i vlasništvo nad nekoliko gradova, poput Parme, Bergama i Modene. Duždevu palaču u 18. stoljeću izgradila je dinastija Este, velikaška obitelj goleme moći i utjecaja, krvno vezana s lozom Habsburgovaca i britanskom kraljevskom obitelji, koja je također ostavila svoj trag na topografiji Modene.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 5

  • 24.04.2022.

    Eh dinastija a nakon 60 godina je više nema... Rotschildi su dinastija, krenuli prije 300 godina iz Frankfurta i nema di ih nema!

Komentiraj...
Vidi sve komentare