To je to što me zanima!

Odabrao HOO: Sandra Perković i Josip Glasnović najbolji u '16.

Nagradu za najbolji par i štafetu podijelili su zlatni veslači Valent i Martin Sinković te zlatni jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić, srebrni veslač Damir Martin dobio je nagradu za fair-play...
Vidi originalni članak

Atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović najbolji su sportaši Hrvatske po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a na svečanosti Velikog dana HOO-a u zagrebačkome hotelu Westin nagrađena je većina nositelja odličja sa Olimpijskih igara u Riju na kojima su hrvatski sportaši osvojili rekordnih deset odličja, od čega čak pet zlatnih. 

Tako su nagradu za najbolji par i štafetu podijelili zlatni veslači Valent i Martin Sinković te zlatni jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić, srebrni veslač Damir Martin dobio je nagradu za fair-play, dok su srebrni vaterpolisti momčad godine.

Sandra Perković je po peti puta izabrana za najbolju sportašicu Hrvatske, čime se pridružila Janici Kostelić i Blanki Vlašić, koje također imaju po pet nagrada, no dvostruka olimpijska pobjednica u disku prva je koja nagradu HOO-a osvaja peti puta zaredom.

Perković je u Riju obranila zlatno odličje na nevjerojatan način, u kvalifikacijama i finalu je od devet imala samo dva ispravna hica - s prvim je prošla u finale, a s drugim koji je odsjeo na daljini od, za sve ostale,  nedostižnih 69.21 metara uzela je zlato. Sandra je godinu okončala bez poraza, po peti puta zaredom pobjednica je Dijamantne lige, a u Amsterdamu je obranila europski naslov.

- Jako mi je drago što sam dio ove sjajne generacije hrvatskih sportaša koja je u Riju postavila sve ove rekorde. I drago mi je što je bila ovakva konkurencija, spomenut ću samo sjajnu Saru Kolak koja je u Riju napravila čudo osvajanjem zlatnog odličja. Meni sada sljedeće godine predstoji Svjetsko prvenstvo u Londonu gdje žarko želim vratiti naslov svjetske prvakinje i to je sada moj najveći cilj - izrekla je u svom stilu najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković. 

"Još nisam svjestan da sam olimpijski pobjednik"

Josip Glasnović je po prvi puta u karijeri proglašen za najboljeg sportaša Hrvatske, a nagradu je zaslužio osvojivši zlatno odličje u disciplini trap na OI u Riju.

Glasnović je u dramatičnom finalnom raspucavanju bio bolji od Talijana Pelliela, pa je na olimpijskom tronu naslijedio zlatnog iz Londona iz reprezentacije Giovannia Cernogoraza, koji je lani bio najbolji sportaš Hrvatske.   

- Moram priznati da još nisam potpuno svjestan da sam olimpijski pobjednik, kad doma pogledam tu zlatnu medalju još ne mogu vjerovati. Naslov olimpijskog pobjednika nosi sa sobom i puno odgovornosti. Sada nama strijecima predstoji novi olimpijski ciklus, imamo svjetska i europska prvenstva gdje prvo treba osvojiti kvotu za Tokiju - kazao je Glasnović

Sinkovići: Pokupili smo ih sve

Čak dva hrvatska olimpijska zlata našla su se u kategoriji najboljeg para, štafete i posade jer su nagradu ravnopravno podijelili braća Sinković i posada u klasi 470 Fantela/Marenić. Braća Valent i Martin Sinković su godinu okončali bez poraza u dvojcu na pariće, u Riju su su osvojili prvo hrvatsko veslačko olimpijsko zlato, obranili su i europski naslov, da bi prije mjesec dana najavili da prelaze u dvojac bez kormilara. 

- Drago mi je što smo ove godine pokupili ama baš sve nagrade jer nas je i Međunarodni veslački savez konačno nagradio, pa sada stvarno možemo reći da imamo sve. I lijepo je na ovoj pozornici podijeliti nagradu sa Šimom i Igorom koji su također imali fantastičnu sezonu. Odlučili smo na veliku promjenu,umjesto četiri sada ćemo biti samo s dva vesla, a nastojati ćemo u dvojcu bez kormilara dostići uspjehe braće Nikša i Siniše Skelina u toj disciplini - izrekao je Martin Sinković. 

"Godina iz snova"

Fantela i Marenić su napravili podvig u Riju osvojivši prvo jedriličarsko zlato i to na dominantan način jer su od prvog do zadnjeg dana jedrenja u zaljevu Guanabara vodili ispred favorizirane australske posade. Šime i Igor su imali godinu iz snova jer su u Argentini osvojili i naslov svjetskih prvaka, a imaju i srebro s Europskog prvenstva. 

- Ništa u Riju nije bilo slučajno, imali smo sjajnu pripremu tijekom cijele godine i odradili smo sve planirano da uzmemo zlato. Mi za razliku od Sinkovića još ne znamo kakva će biti naša budućnost jer se želimo prvo dobro odmoriti, a onda ćemo odlučiti kakva će biti naša budućnost - kazao je Šime Fantela. 

Fair play za Vukovarca Martina

HOO je odlučio nagradu za Fair-play dodijeliti veslaču Damiru Martinu, koji je u Riju osvojio srebro u utrci samaca zaostavši samo pet tisućinki sekunde za pobjednikom Novozelanđaninom Drysdaleom. Nakon dramatičnog foto-finiša utrke, kojim je pobjednik proglašen Novozelanđanin, Vukovarac Martin je izjavio kako "nije uvijek važno pobijediti, već se dobro boriti".

U kategoriji najbolje momčadi slavila je srebrna olimpijska vaterpolska reprezentacija, a kod ekipa ženska karate reprezentacija,  koja je osvojila ekipno srebro u borbama na Europskom prvenstvu.   

Titulu najboljeg trenera u 2016. godini dodijeljena je čak trojici - treneru Sandre Perković Edisu Elkaseviću, treneru zlatnih veslača Nikoli Braliću i treneru zlatnih jedriličara Edi Fanteli. Najuspješniji  promicatelj Hrvatske u svijetu je Davis Cup reprezentacija, dok su posebna priznanja HOO-a uručena publicisti Juricu Gizidiću i uredniku Sportskog programa Hrvatske televizije Bruni Kovačeviću.

HOO je dodijelio i tradicionalne nagrade za životno djelo "Matija Ljubek" , a dobitnici su Milan Markežić, Mirjana Ognjenović, Nikola Pilić, Hrvatski judo savez i teniski klub Donji Miholjac.     

- Pravo je zadovoljstvo večeras pozdraviti olimpijske pobjednike i sve one koji su ove godine pronijeli slavu hrvatskog sporta te koji su opet pokazali da su sportaši najbolji promicatelji naše zemlje u svijetu. Ovo je prigoda i da se zahvalimo nacionalnim savezima i njihovim čelnicima, trenerima, stručnim osobama kao i desetinama tisuća volontera koji marljivo rade u klubovima i 'kičma" su hrvatskog sporta, a bez njih svi ovi veliki uspjesi ne bi bili mogući - kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. 

Svečanost Velikog dana HOO-a uveličao je i premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za sport Janica Kostelić i posebni izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar koji je iskoristio prigodu da uruči najviša državna odlikovanja sportašima i trenerima.  

Tako je Sandra Perković odlikovana Redom kneza Branimira sa ogrlicom, njezin trener Edis Elkasović Redom hrvatskog pletera, a srebrni jedriličar Tonči Stipanović Danicom Hrvatskom s likom Franje Bučara. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare