To je to što me zanima!

Oni su bili odlični sportaši, ali kao biznismeni su loši

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ivaniševića su pojeli 'morski psi' u građevini, Pršu je uništio potres, Rađu zahtjevni gosti... Svi su bili dobri sportaši, no u biznisu su ipak propali
Vidi originalni članak

Kako ti je samo pala ta ideja na pamet, upitao je prijatelj Nenada Kljaića, bivšega rukometnog reprezentativca, nakon što je saznao da će novac investirati u distribuciju banana.
I malo pomalo, ideja se isplatila. Kljaić je napustio rukomet i danas je “kralj banana” u Hrvatskoj. Na dan proda oko 50 tona voća. Uspješan je i Željko Mavrović, koji nakon boksačke karijere proizvodi ekožitarice. Tu su i nekadašnji nogometni reprezentativac Dario Šimić, koji je investirao nekoliko milijuna eura u istarsku tvornicu vode, a dobro posluje i bivši košarkaš Željko Jerkov, danas zastupnik poznatih talijanskih kuhinja.
Ali puno je primjera i dobrih sportaša - loših biznismena. Goran Ivanišević jedno je vrijeme slijedio primjer bivšega prvog tenisača svijeta Borisa Beckera, kojem su gotovo svi projekti “pali u vodu”.
- Pojeli su me morski psi. Upao sam u biznis kao iz vrtića izravno na fakultet - slikovito se Goran izrazio nakon investiranja u poslovne zgrade u Splitu. Prihvatio je bivši wimbledonski pobjednik ideju Igora Štimca u investiranje u kladionice, međutim, i taj je projekt neslavno završio. Više od 100 poslovnica Sport Tip kladionice s više od 200 zaposlenika ugašeno je nakon pet godina djelovanja. I, naravno, nisu jedini. Dino Rađa i kafić, Robert Prosinečki i tjednik, Ćiro Blažević i ulaganje tvornica čokolade u Švicarskoj samo su neki od primjera...

DINO RAĐA All Star kafić u Splitu nije dugo tajao
Nakon NBA karijere Rađa je imao sjajnu ideju. Otvorio je All Star Cafe, koji je maštovito uredio. Našli su se tamo brojni dresovi NBA igrača, a bilo je tamo i dijelova parketa iz NBA lige. Sjajnu ideju nisu prepoznali Splićani te je Dino ubrzo izašao iz projekta.

ROBERT PROSINEČKI Bacio milijune kuna u sportski tjednik
Zvonimir Boban je planirao pokrenuti dnevni sportski list, ali je odustao od takve ideje. Robert Prosinečki nije bio te sreće. Uložio je nekoliko milijuna kuna u sportski tjednik. Pokrenuo je Rekord, koji je trajao - “rekordno kratko”. Nakon nekoliko mjeseci ugasio je tjednik.

DADO PRŠO Prizemljio ga potres u dalekoj Indoneziji
Dado Pršo, bivši hrvatski nogometni reprezentativac, dugo je ulagao u dionice i to mu je na neki način bio hobi.
Uoči Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine bio je na gubitku na nekoliko stotina tisuća eura zbog iznimno jakog potresa u Indoneziji.

MIROSLAV BLAŽEVIĆ Čokolada nije 'slatka’ u Švicarskoj
Ulagao sam u tvornicu čokolade u Švicarskoj i sve izgubio. To je bila dobra škola. Nije to za mene. Nikakvim biznisima se ne želim ni približiti, rekao je o svojim ulaganjima Miroslav Ćiro Blažević, aktualni izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

GORAN IVANIŠEVIĆ 'U biznisu nema poštenja’
Nisam nikog potplatio, a u građevinarstvu ne možeš graditi ni kućicu za psa da nekog ne potplatiš. U biznisu nema poštenja i zato sam zbog svoje zgrade na Firulama i kuće na Mejama završio u debelome minusu, izjavio je Goran, koji je još 1998. počeo ulagati u objekte u Splitu.

IGOR ŠTIMAC Kladionica 'srušila’ bivšeg nogometaša
Zadovoljan sam radom hotela, rekao je Igor Štimac, vlasnik hotela u Crikvenici. No, Igor se “opekao” na kladionici. Štimac je 2000. pokrenuo Sport Tip. Kladionica je propala pet godina poslije uz gubitke od oko 40 mil. kuna.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • cinderella 03.04.2009.

    a sad bi oni u svemu bili najbolji!! de se smirite..ionako imate i vise nego dovoljno,a to ste zaradili radeci posao koji znate raditi..:))

  • svi_smo_doma 03.04.2009.

    Za pokrenuti i održati biznis treba i škola i pamet, a navedeni su imali samo dobru volju...

  • prudje 02.04.2009.

    Ma znate kaj, volio bi ja biti u njihovom minusu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare