To je to što me zanima!

Osvojio i NBA i NCAA, u Italiji dobio pedalu nakon pola godine

Presretni Talijani bili su sigurni da će im otkriti tajne košarke, da ih čeka spektakl i niska pobjeda. Kad ono u ukupno 24 utakmice 19 poraza, a u Eurokupu je Fiat Larryja Browna - izgubio svih 10 utakmica!
Vidi originalni članak

Trenutačna adaptacija Luke Dončića na NBA je raritet, prijelaz iz europske u američku košarku inače je sve samo ne lagan i brz. A ni migracija u suprotnom smjeru nije uvijek glatka.

Larry Brown je mega-iskusni američki stručnjak, 78-godišnji trener sa jedinstveno vrhunskim životopisom: jedini u povijesti košarke koji je osvojio i profesionalni NBA naslov (2004. sa Pistonsima) i sveučilišnu NCAA titulu (1988. sa Kansasom). Još prije šest godina Coach Brown primljen je i u košarkašku Kuću slavnih. NBA prvak, sveučilišni prvak, hall-of-famer...

I, što se takvom hodajućem spomeniku basketa dogodi kad dođe Europljane učiti košarci? Dobije 'pedalu' nakon pola godine.

Europski skor: 0%

Brown je u lipnju prihvatio poziv iz Italije, otišao u Torino preuzeti momčad Fiata. Presretni Talijani bili su sigurni da će im otkriti tajne košarke, da ih čeka spektakl i niska pobjeda.

Što su dobili? U ukupno 24 utakmice 19 poraza, a u Eurokupu je Fiat Larryja Browna - izgubio svih 10 utakmica! Nula pobjeda je opasno dizalo živac svima, ali publika je imala respekta prema ugledu i godinama slavnog trenera. Do prije dva dana. Kad je u Torino došao Sidigas Avellino pa uredno i lagano riješio Fiata sa 96:79 dvorana se tresla od zvižduka, a Uprava se Brownu na svemu učinjenom zahvalila stiskom ruke i očekivanim otkazom.

Legenda koja je u karijeri trenirala Denver Nuggets (1974-79), New Jersey Nets (1981-83), San Antonio Spurs (1988-92), Los Angeles Clippers (1992-93), Indiana Pacers (1993-97), Philadelphia 76ers (1997-2003), Detroit Pistons (2003-05), NY Knicks (2005-06) i Charlotte Hornets (2008-10) u Europi nije izdržala ni šest mjeseci.

Instagram i tenisice

NBA je vjerojatno najatraktivnije sportsko natjecanje na svijetu, a košarka je univerzalna, planetarna strast, ali paradigme košarke u Europi i Americi imaju brojne temeljne razlike. Europski igrači svakom novom sezonom sve više smanjuju razliku u kvaliteti. Karizmatični vlasnik Dallas, Marc Cuban, neki dan je podvukao:

- Gledam našeg Dončića i mislim si... Bilo bi bolje da mi naše klince šaljemo da odrastaju u Sloveniji. Tamo se mlade sportaše očigledno uči pravim vrijednostima, a ne kao kod nas u SAD gdje je uz lovu najvažnije koje tenisice imaš i čija će slika skupiti više lajkova na Instagramu.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • sismirpasicsavudin 29.12.2018.

    Pistonsi su bili prvaci 2004. godine, “novinaru”

Komentiraj...
Vidi sve komentare