To je to što me zanima!

Ovo nije najgori poraz Hajduka u povijesti, bilo je i puno težih

Nakon potopa u Maksimiru od Dinama (5-0) mala je utjeha navijačima 'bilih' kako ovih 5-0 nije najgori poraz u povijesti Hajduka. Primjerice Zvezdinih 7-0 u Beogradu
Vidi originalni članak

Hajduk je jučer promovirao novi proizvod, travaricu ''Hajdučica'', spravljenu po tradicionalnoj recepturi od ''hajdučke trave'', odnosno stolisnika. Prema narodnoj predaji njome su hajduci, a navodno i grčki junak Ahil, vidali rane. Hajdukov direktor marketinga Aljoša Bašić nije mogao izabrati bolji trenutak za promociju ''ljekovitog napitka'', dan nakon vjerojatno najbolnijeg poraza u povijesti kluba. Dobro bi čašica došla i treneru Igoru Tudoru, da ispere gorčinu teškog poraza. 

- Kakav je osjećaj nakon 5-0 poraza? Prekrasan, fenomenalan - kazao je nakon utakmice rezignirani Tudor. 

No ako mu nešto uopće može pružiti utjehu, jer ovo je ipak rekordan poraz od neovisnosti Hrvatske, ovo nije nateži poraz u povijesti Hajduka. Izgubili su 'bijeli' u rujnu 1958. čak 7-0 u Beogradu od Crvene Zvezde, a izgubili su i u Novom Sadu u ožujku 1963. od Vojvodine 7-1. 

A da teški porazi nisu zaštitni znak samo slabih postava Hajduka, dokazuje i zlatna generacija, momčad Tomislava Ivića s Katalinićem, Buljanom, Jerkovićem, Oblakom, Šurjakom, Mužinićem.., koja je u rujnu 1974. izgubila u Mostaru od Veleža 5-0, a iste je sezone osvojila naslov prvaka!

Na teške poraze nisu bili imuni ni najbolji strijelac i najbolji igrač u povijesti Hajduka, Frane Matošić i Bernard Vukas, koje je na Starom placu 11. prosinca 1955. deklasirala Vojvodina sa čak 1-6.

- Ako iz ovoga poraza svi skupa nešto nauče, onda ni ovaj poraz nije tragičan. Računi se svode na kraju prvenstva, sada se svi moraju skupiti, a navijači dati podršku treneru i momčadi. Pa nisu u tri dana zaboravili igrati nogomet - rezonira Ivan Katalinić

Ako nakon visokog poraza u Maksimiru postoji utjeha za navijače Hajduka, onda je to činjenica kako ovo ipak nije poraz s najvećom razlikom u međusobnim ogledima naša dva najveća kluba. Šampionska momčad Hajduka, predvođena Bearom, Matošićem, Vukasom... deklasirala je u travnju 1955. Dinamo usred Zagreba s čak 0-6, a četiri gola postigao je Vukas. Dinamo je uzvratio u lipnju 1972. pobjedom na Starom placu 1-5. 

Najteži prvenstveni poraz u povijesti Hajduku je nanijela Crvena Zvezda, 7-0 u rujnu 1958., najteži Kup poraz je 6-0 od reprezentacije Beograda iz kolovoza 1926., dok je nateži europski poraz u Mitropa Kupu od Rapida 8-1 bio u kolovozu 1927. 

U novijoj povijesti prvenstava pamti se 1-5 na Poljudu od Varteksa iz 2008. godine, najteži europski su 6-0 u Amsterdamu protiv Ajaxa 1993., a ovih 5-0 iz Zagreba spada u red najvećih u novijoj povijesti Kupa. 

Idi na 24sata

Komentari 38

  • FC Sheffield Thursday 06.12.2013.

    najtezi im je povijesni usred KUCE od DEBRECENA 0-5

  • Cro1941Templar 06.12.2013.

    bit će toga još...par petardi i tri komada itd itd .. I naprijeddd plaviiiiiiiii

  • NIAGARA 06.12.2013.

    Ni prvi ni zadnji poraz. Zbijte redove i idemo dalje. Pa nismo mi sjevernjaci da vas se odricemo nakon jedne loše utakmice. Ove godine Hajduk se diže sa dna i to brzinom koju nitko normalan nije ocekivao. Samo dalje, doci ce nagrada na kraju samo treba truda i vremena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare