To je to što me zanima!

Peking Alberta Speera u duhu je Hitlerove ideje?

Albert Speer mlađi je poput oca želio stvoriti moderno središte oko glavne središnje gradske osi. Slično je napravio njegov otac u Berlinu
Vidi originalni članak

Novo lice olimpijskog Pekinga osmislio je Albert Speer junior, Nijemac rođen 1934. u Berlinu, godinu poslije Hitlerova dolaska na vlast, kao prvo od šestero djece Alberta Speera, glavnog arhitekta Hitlerova Trećeg Reicha. Unatoč teškoj hipoteci na leđima, ocu koji je vjerno služio nacističkoj ideji i koji je na kraju u Nürnbergu osuđen na 20 godina zatvora, Speer junior nastavio je tradiciju arhitekata u obitelji. Iza najmlađeg Speera bogata je arhitektonska ostavština i brojne ugledne nagrade pa ga kineski autoriteti nisu slučajno izabrali da bude vodeći projektant na divovskom projektu redizajna Pekinga.
- Mi znamo da je gospodin Speer iz nacističke obitelji, ali to nije važno za ono što se događa u Pekingu - kazao je glasnogovornik Kineskog olimpijskog odbora Shao Zi Quin.
Arhitektonski ured Albert Speer & partneri u listopadu 2002. godine dobio je zadatak izraditi studiju za urbanistički razvoj srca Pekinga uz središnju gradsku os koja se od sjevera prema jugu proteže u dužini od 25 kilometara. Tamo se nalaze najznačajnije pekinške religijske i političke građevine. Taj Speerov projekt postao je kontroverzan zbog činjenice da je njegov otac s Hitlerom jednako tako uz središnju os sjever-jug želio megalomanski preurediti Berlin...


SPEER JE PROJEKTIRAO HITLEROVU GERMANIJU
Albert Speer senior podržavao je Hitlerove megalomanske vizije na granici ludila. On je, po uzoru na starogrčke i starorimske arhitekte, projektirao monumentalni stadion za 100.000 gledatelja za OI u Berlinu 1936. Iste je godine Hitler dao Speeru zadatak da projektira veličanstveno zamišljen grad - Germaniju. Njezinim središtem trebala je dominirati 390 metara visoka kupola Velike dvorane za okupljanje naroda. Kroz Germaniju su trebala prolaziti dva bulevara, a glavni sa sjevera na jug, širok 125 metara, trebao je nadmašiti pariške Elizejske poljane, s dva puta većim Trijumfalnim vratima.

NE ZAMJERAJU MU PODRIJETLO
Ja samo pokušavam uvesti Peking u budućnost, rekao je
Albert Speer o projektu.
Doista je fascinantno da sin jednog nacista gradi Peking, mišljenja je Mi You, 23-godišnji student arhitekture.
Nije nam važno što je gospodin Speer iz nacističke obitelji, rekao je glasnogovornik Kineskog olimpijskog odbora.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare