To je to što me zanima!

Pobjedom protiv Portorika do prvog mjesta u skupini

Hrvatski košarkaši pobijedili su Portoriko 95-81 i osigurali prvo mjesto u skupini D kvalifikacijskog turnira za OI. U četvrtfinalu će igrati protiv Kanade
Vidi originalni članak

Markota je već u Zagrebu na operaciji, a uoči utakmice s Portorikom Hrvatska je ostala i bez Zorana Planinića, kojeg je zahvatila trbušna viroza. Povraćao je, imao proljev i temperaturu te zbog malaksalosti nije mogao konkurirati za sastav. A kako su ćudljivi Portorikanci dan prije odigrali atipično slabo protiv Kameruna, situacija nije bila previše optimistična.
Tako je izgledalo i na početku utakmice. Portorikanci su fenomanelno ušli u utakmicu, prije svih Carlos Arroyo i Larry Ayuso. Već krajem prve četvrtine imali su golemih 26-9, a početkom druge bek Orlando Magica zabio je svoj već 16. koš za 29-14. Već do tada je Jasmin Repeša izrotirao svih 10 raspoloživih igrača, ali je pronašao raspoloženu petorku u Popoviću, Tomasu, Roziću, Baniću i Lončaru koja je agresivnom obranom na portorikanske bekove omogućila nekoliko kontri kojima se Hrvatska vratila u igru. Zatim je ušao Roko Ukić i donio potpuni preokret. Podijelio je nekoliko asistencija centrima i dvaput pogodio za vodstvo 43-40 na poluvremenu.
Lepršava igra Hrvatske nastavila se i u nastavku, a Popović, Prkačin i Banić donijeli su nam 61-48 u 27. minuti, a do kraja je Repešina momčad čvrsto održavala i povećavala prednost do najvećih 89-69 u 37. minuti.
Minutu i pol prije kraja Portoriko se spustio s -20 na -14 i Jasmin Repeša je pozvao time-out. Ayuso i društvo nisu mogli vjerovati.
- Utakmica je već bila gotova, pokazali su nepoštovanje prema protivniku - bunio se portorikanski izbornik Cintron.
- Pa nisam ja trener od jučer. Znam koliko brzo Portorikanci mogu stići zaostatak. Ali ispričavam se ako sam nekog uvrijedio - pristojno je odgovorio Repeša.
Protivnik u četvrtfinalu u petak bit će nam Kanada, momčad koja je dosad najmanje pokazala od svih četvrtfinalista, a još je i suspendirala NBA centra Samuela Dalemberta zbog nediscipline.

DAVOR KUS: NAŠA NAJODLUČNIJA UTAKMICA
Bila je 1995. godina, Europsko prvenstvo igralo se baš u Ateni. Hrvatska je završila kao treća, bila je to posljednja medalja naše košarke. Prvi put nakon tog EP-a Hrvatska je u jedno službeno međunarodno natjecanje krenula s dvije pobjede. Cilj je opet zauzeti jedno od prva tri mjesta i otići na OI u Peking.
U obje utakmice naš je najbolji i najefikasniji igrač bio Marko Tomas, koji je "udavio" najboljeg portorikanskog igrača Arroya.
- Kad sam ga preuzeo, već se polako izmorio. Na početku mu je zaista sve ulazilo, a teško je tako igrati 40 minuta. S prvim promašajem palo mu je samopouzdanje - ispričao je Tomas.
- Osim u prvoj četvrtini ovo je bila naša najodlučnija utakmica otkad smo zajedno. Kad smo ih prestali respektirati, zaigrali čvrstu, momčadsku obranu i zaustavili ih - dodao je Kus.

HRVATSKA - PORTORIKO 95-81 (14-26, 29-14, 27-18, 25-23)
HRVATSKA: Ukić 12, Kus 15, Popović 10, Rozić 6, Prkačin 12, Tomas 15, Planinić, Nicević 6, Banić 12, Lončar 7, Barać.
PORTORIKO: Ramos 10, Barea 7, Rivera 4, Arroyo 20, Mojica 2, Camacho 6, Ayuso 22, Sanchez 7, Silva, Falcon, Lee, Santiago.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • zorrooooooo 16.07.2008.

    Videosazetak utakmice Hrvatska - Portoriko http://www.youtube.com/watch?v=i3w3QzGInaw

  • k1994m 16.07.2008.

    Sad imamo dobru sansu da odemo u polufinale a onda kako Bog da...

Komentiraj...
Vidi sve komentare