To je to što me zanima!

Počeci "medvjeda": Trenirali smo na rolama i na jezerima...

OSNOVANI 1961. Gradonačelnik Zagreba Većeslav Holjevac 27. studenog 1961. otvorio je na Šalati prvo klizalište s umjetnim ledom. Medveščak je osnovan 1961.
Vidi originalni članak

Rene Donoval (67) igrao je hokej u prvoj sezoni Medveščaka, 1961. godine.

- Trenirali smo na maksimirskim jezerima, umjetni led tad još nije postojao. A za hokejašku sezonu pripremali smo se rolšuhanjem oko gimnazije u Križanićevoj, kaže Donoval.

Hokejaški klub Medveščak osnovan je 2. ožujka 1961. godine, a gospodin Donoval je, kao i većina prvih “medvjeda”, došao iz HK Zagreba.

- U Medveščak smo prešli jer su doveli i češke trenere, a u Češku se odlazilo i na pripreme. Bila je veća mogućnost napredovanja - istaknuo je Donoval, koji je za Medveščak odigrao 150 utakmica.

Zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac 27. studenog 1961. na Šalati je otvorio prvo klizalište s umjetnim ledom u Hrvatskoj. Jesenice su, pak, umjetni led dobile 1952.

- Hokej se na Šalati igrao i prije. Kad su bile niske temperature, igralište, koje se nalazilo ondje gdje se danas parkiraju automobili, polijevalo se vodom da nastane led. Ovisili smo o vremenskim uvjetima i zato se nismo mogli suprotstaviti Slovencima, posebno hokejašima Jesenica. Znali su nas ‘ubijati’ - rekao je Donoval.

Te sezone je Medveščak prvi put zaigrao i u tadašnjoj jugoslavenskoj ligi. U drugom kolu, 7. siječnja 1962., na Šalatu su došle baš Jesenice. I razbile su “medvjede” 19-1.

- Sjećam se da je bilo puno ljudi, navijali su za nas iako smo gubili - prisjetio se Donoval.

Došlo je 3000 navijača, koji su grudama, nezadovoljni suđenjem, utakmicu prekinuli na nekoliko minuta.

- Imali smo odlične navijače. Curama smo posebno bili zanimljivi. Čekale su nas nakon utakmica - smije se Donoval.

Hokejašima Medveščaka najveći je problem bila oprema.

- Klub nam je puno toga davao, ali velika je razlika bila između američkih i čeških klizaljki. Američke su bile skupe, a i teško se dolazilo do njih te do druge opreme iz SAD-a ili Kanade. Trebalo ih je nekako prošvercati. Sjećam se da nam je pokojni pjevač Ivica Šerfezi donio četiri ili pet garnitura dresova - rekao je Donoval, legenda zagrebačkog hokeja.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • PETAR_20 01.02.2013.

    Šteta, šteta, Vienna je bila bolja, i čista pobjeda 2:1, nema se što zamjerit našima, čista fer pjay igra s vrlo malo isključenja, čak mizerno za ovako bitan susret!! Stvarno lijep je bio njihov prvi gol, po meni naj gol ove godine i uopće u Ebelu, treba ga stvarno pogledati!! Malo je bilo naših prodora, indidvidualnih po bokovima, i ubacivanja u sredinu, paka, (tako da od 4 gola koja sam predviđao ni jedan se nije ostvario), a onda se i nije mogao polučiti gol, nije bilo pratnje u realizaciji, udarci podnjednaki, jednostavno, nije bilo izrazite situacije za gol, osim na početku, ostalo, sve to tu polovično!! Mirisalo jest, ali.....drugi put, bude bilo bolje u realizaciji!! Vienna zaslužuje prvo mjesto, stvarno od svih igra najljepši i najracionalniji hokej!!

  • PETAR_20 01.02.2013.

    Gotova 1/3, dobro blokiramo njihove udarce, Ouzas je siguran na golu, da je Naglich otvorio s golom u "teniskom" udarcu, i umjesto golmana pogodio gol....bila bi erupcija oduševljenja, dobro se kliže, obostrano jako dobro, malo su tanki na klupi zbog repke u Nedelju (Vienna), to je šansa koju moramo iskoristiti...točno sam pretpostavljao da neće doći kompletni!!! ZIG-ZAG!!

  • tiki-tiki 01.02.2013.

    bitno da je na htv-u tenis,užas taman se spremam gledati medvjede kad užasni dosadni tenis cijeli dan,od 14 sati i možda če i do ponoći,barem da je neki veči meč več 1.kolo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare