Obavijesti

Sport

Komentari 24

Počeci "medvjeda": Trenirali smo na rolama i na jezerima...

Počeci "medvjeda": Trenirali smo na rolama i na jezerima...
3

OSNOVANI 1961. Gradonačelnik Zagreba Većeslav Holjevac 27. studenog 1961. otvorio je na Šalati prvo klizalište s umjetnim ledom. Medveščak je osnovan 1961.

VIDEO

Rene Donoval (67) igrao je hokej u prvoj sezoni Medveščaka, 1961. godine.

- Trenirali smo na maksimirskim jezerima, umjetni led tad još nije postojao. A za hokejašku sezonu pripremali smo se rolšuhanjem oko gimnazije u Križanićevoj, kaže Donoval.

Hokejaški klub Medveščak osnovan je 2. ožujka 1961. godine, a gospodin Donoval je, kao i većina prvih “medvjeda”, došao iz HK Zagreba.

- U Medveščak smo prešli jer su doveli i češke trenere, a u Češku se odlazilo i na pripreme. Bila je veća mogućnost napredovanja - istaknuo je Donoval, koji je za Medveščak odigrao 150 utakmica.

Zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac 27. studenog 1961. na Šalati je otvorio prvo klizalište s umjetnim ledom u Hrvatskoj. Jesenice su, pak, umjetni led dobile 1952.

- Hokej se na Šalati igrao i prije. Kad su bile niske temperature, igralište, koje se nalazilo ondje gdje se danas parkiraju automobili, polijevalo se vodom da nastane led. Ovisili smo o vremenskim uvjetima i zato se nismo mogli suprotstaviti Slovencima, posebno hokejašima Jesenica. Znali su nas ‘ubijati’ - rekao je Donoval.

Te sezone je Medveščak prvi put zaigrao i u tadašnjoj jugoslavenskoj ligi. U drugom kolu, 7. siječnja 1962., na Šalatu su došle baš Jesenice. I razbile su “medvjede” 19-1.

- Sjećam se da je bilo puno ljudi, navijali su za nas iako smo gubili - prisjetio se Donoval.

Došlo je 3000 navijača, koji su grudama, nezadovoljni suđenjem, utakmicu prekinuli na nekoliko minuta.

- Imali smo odlične navijače. Curama smo posebno bili zanimljivi. Čekale su nas nakon utakmica - smije se Donoval.

Hokejašima Medveščaka najveći je problem bila oprema.

- Klub nam je puno toga davao, ali velika je razlika bila između američkih i čeških klizaljki. Američke su bile skupe, a i teško se dolazilo do njih te do druge opreme iz SAD-a ili Kanade. Trebalo ih je nekako prošvercati. Sjećam se da nam je pokojni pjevač Ivica Šerfezi donio četiri ili pet garnitura dresova - rekao je Donoval, legenda zagrebačkog hokeja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika