To je to što me zanima!

Poljaci teško gube, ali još teže zabijaju golove

Poljska je u kvalifikacijama u 14 utakmica izgubila dvaput, a zabila samo 24 gola, od čega čak osam Azerbajdžanu, a četiri Kazahstanu
Vidi originalni članak

Poljacima je ovo prvi nastup na Europskom prvenstvu, a izborili su ga prvim mjestom u možda i najjačoj skupini kvalifikacija. Na putu do Eura bili su ispred jakih Portugala, Srbije, Finske i Belgije. U prve dvije utakmice na svom terenu izgubili su od Finske te sa Srbijom igrali neodlučeno, no onda do kraja kvalifikacija nisu izgubili nijednu.
Iako kvalitetom nisu na razini Grčke, koja je iznenađujuće osvojila prošli EP 2004. godine u Portugalu, s njima imaju mnogo sličnosti. Nemaju zvijezdu u momčadi ni igrača ekstra klase, a izbornik im je stranac, Nizozemac Leo Beenhakker. On je od Poljaka napravio respektabilnu reprezentaciju, koja teško gubi, ali još teže postiže golove. U 14 kvalifikacijskih utakmica zabili su samo 24 gola, od čega trećinu slabom Azerbajdžanu. I kvalifikacije za SP u Njemačkoj prošle godine završili su na prvome mjestu, ali na prvenstvu nisu prošli skupinu.
Najbolji igrač im je Euzebiusz Smolarek, koji igra u španjolskom Racingu. Iako vezni igrač, bio je najbolji poljski strijelac u kvalifikacijama, u deset utakmica zabio je deset golova. Jedna od najjačih karika im je izbornik Beenhakker, koji je unio disciplinu u njihovu igru. Poljaci su najbolje pokriveni na golmanskoj poziciji. Prvi izbor je Boruc iz Celtica i Jerzy Dudek, rezerva u madridskom Realu.


EURO MU JE NAJVEĆI USPJEH U KARIJERI
Nizozemac na poljskoj klupi napravio je sjajan posao u kvalifikacijama. U skupini A Poljska je osvojila prvo mjesto ostavivši iza sebe Portugal, Srbiju, Finsku i Belgiju.
- Ovo je definitivno najveći upsjeh u mojoj karijeri - priznao je Beenhakker, koji je osvajao naslove s Ajaxom, Feyenoordom i Realom. Radio je još u Švicarskoj, Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Meksiku.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • sined 02.12.2007.

    svaka cas poljacima al biti ce treci u skupini

Komentiraj...
Vidi sve komentare