To je to što me zanima!

Preminuo je veliki prijatelj Hrvata Juan A. Samaranch

U Barceloni je u srijedu preminuo Juan Antonio Samaranch. U bolnicu je primljen u utorak zbog srčanih problema, a umro je u 89. godini života
Vidi originalni članak

Bivši dugogodišnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Juan Antonio Samaranch preminuo je danas u Barceloni u 89. godini života. Samaranch je početkom tjedna primljen u bolnicu Quiron u Barceloni zbog srčanih problema. Ranije danas glasnogovornik bolnice obznanio je da se Samaranchovo zdravstveno stanje preko noći nije nimalo promijenilo. Doduše, nije se pogoršalo, no Juan Antonio je morao ostati na repiratoru, a tijekom dana bio je podvrgnut novim pretragama, a umro je uslijed zatajenja dišnih i srčanih kanala.
- Ne mogu riječima opisati tugu naše olimpijske obitelji. Ja sam osobno strašno potresen viješću o smrti čovjeka koji je izgradio moderne Olimpijske igre. Bio je čovjek koji me je inspirirao i čije je znanje o sportu bilo iznimno. Samo zahvaljujući njegovom talentu i viziji Igre su danas to što jesu. Izgubili smo velikog čovjeka, mentora, i prijatelja koji je cijeli život posvetio olimpizmu - rekao je sadašnji predsjednik MOO-a Jacques Rogge.
Samaranch je studirao ekonomiju, a 1967. godine Franco ga je nominitao za španjolskog ministra sporta. Potpredsjednik MOO-a bio je od 1974. do 1978., a predsjednik od 1980. do 2001. godine, a MOO ga je proglasio doživotnim predsjednikom.
Iako je posljednjih godina imao problema sa zdravljem, često je putovao po raznim mitinzima diljem svijeta, a u veljači ove godine posjetio je i ZOI u Vancouveru hodajući uz pomoć asistentice.

'VELIKI PRIJATELJ HRVATSKE, TREBA MU DIĆI SPOMENIK'
Juan Antonio Samaranch bio je predsjednik MOO-a  u vrijeme prvog samostalnog nastupanja Hrvatske na Zimskim olimpijskim igrama 1992. godine u Albertvilleu. Dugogodišnji predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak često zna istaknuti kako je glavni 'krivac' za hrvatsko nastupanje u Albertvilleu u jeku rata upravo Samaranch. Poznato je da je obožavao Dražena Petrovića, a na ljetnim Igrama u Barceloni gledao je gotovo sve mečeve Gorana Ivaniševića.
- Neizbrisiv čovjek. Vizionar. Rijetki su bili poput njega. Veliki gubitak za sve nas koji smo ga poznavali, voljeli, rekao je Antun Vrdoljak - član Međunarodnog olimpijskog odbora i veliki prijatelj Juana Aantonija Samarancha.
Bivši predsjednik MOO-a imao je problema sa srcem.
- Taj čovjek je zaslužan za naše nastupanje na Zimskim olimpijskim igrama 1992. godine, taj čovjek je pomogao međunarodnom priznanju Hrvatske. Kada smo osnovali Olimpijski odbor rekao je da nitko neće spriječiti hrvatsku mladež da nastupi na Igrama - rekao je Vrdoljak.
Njihovo prijateljstvo datira od organizacije Europskog atletskog prvenstva 1990. godine u Splitu.
- Vidio sam ga zadnji put u Vancouveru. Bolestan je bio, ali se dobro nosio s time. Starost je starost i tu nema lijeka. Da mi Hrvati možemo nekome dati priliku da živi vječno to bi sigurno bili Ivan Pavao II. i Juan Antonio Samaranch - izjavio je 79-godišnji redatelj i nastavio:
- Svaki dan se bavio gimnastikom, svaki dan. Pravi uzor za sve. Mi Hrvati bi mu trebali spomenik sagraditi - zaključio je Vrdoljak.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • HRVATICA_3 21.04.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • lucarelli 21.04.2010.

    a jacques houdek je još živ...

  • stari mudrac 21.04.2010.

    DOBAR, VELIK ČOVJEK. takvi se,nažalost, više ne rađaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare