To je to što me zanima!

Problem na 11 m: Tresu se noge od 'crne' bijele točke

Rakitićev gol iz penala za 4-0 valjda je znak da nismo do kraja oboljeli od 'engleskog sindroma’. Dok je Šuker igrao, penal je bio gol. Više nije...
Vidi originalni članak

Nürnberg, Beč, Zagreb... Svjetsko prvenstvo, Europsko ili kvalifikacije - bez razlike. U zadnje vrijeme Hrvati penale izvode s nevjerojatnom nepreciznošću, kao da gađaju “mišju rupu”, a ne prostor dimenzija kupaonice ili kuhinje (2,44 x 7,32 metra).
Počelo je s Darijom Srnom. Na SP-u 2006. u Njemačkoj obranio mu je Kawaguchi i taj nas je promašaj poslije stajao plasmana u osminu finala. Srna je promašio samo još jedanput, protiv Estonije u kvalifikacijama (stativa!) i Bilić je promijenio izvođača. Izabrao je Luku Modrića.
Poraz u četvrtfinalu EP-a bio je jasan znak da imamo problem.
Malo tko je u povijesti velikih natjecanja izvodio penale tako jadno kao Hrvati protiv Turaka - Modrić i Rakitić promašili su cijeli gol, Petriću je obranio Rüstu. Modrić opet zabrljao sad protiv Andore. Bilić je dolje na terenu odahnuo kad je Rakitić napokon zabio s “kreča”. Valjda je to znak da nismo do kraja oboljeli od “engleskog sindroma”.
- Sigurno da se Luka neće osjećati ugodno idući put kad stavi loptu na bijelu točku - rekao je Bilić jutro nakon Andore i dodao:
- Nemam mu što zamjeriti. Uostalom, svi izvođači su dosad promašivali. Osim Dudua i Kranjčara koji nisu ni pucali.

ŠUKER NIKOME NIJE ODAO TAJNU
I dvaput ako je trebalo bio je Davor Šuker u stanju zabiti penal, kao onda protiv Rumunjske na Svjetskom prvenstvu.
Dražena Ladića smatrali su majstorom za obranu udaraca s bijele točke i odradio je milijun treninga sa Šukerom, ali nikad nije uspio dokučiti u čemu je trik.
- Ne, nikad mi nije otkrio kako to radi. A i teško je nekom objasniti zašto je bio toliko siguran u sebe - kaže Ladić i dodaje:
- Iz perspektive golmana, postoji puno naizgled sitnih detalja koji ti mogu pomoći kod penala. Recimo, kako igrač prilazi lopti: ako dolazi ravno na loptu, ne sa strane, vjerojatnije će pucati u golmanovu desnu stranu jer inače mora jako “otvoriti stopalo”. A to povećava mogućnost pogreške.
Ladić kaže da Modrić nije opet promašio zbog onoga na EP-u:
- Ma da je promašio protiv Engleza, onda bi se moglo govoriti da je to pritisak. No ovo je bila lagana utakmica.

VJEŽBAT ĆEMO PENALE, BAŠ KAO ENGLEZI...
Osim Davora Šukera, Hrvatska je imala još jednoga velikog majstora penala. Robert Prosinečki izvodio ih je drukčijim stilom od Šukera, s minimalnim zaletom. Sad je 'Žuti' Bilićev asistent i na budućim okupljanjima reprezentacije definitivno će biti posla. Nakon svega, dečki će morati vježbati penale. Kao Englezi...

HRVATI PROMAŠILI ČETIRI OD ŠEST
Analize su pokazale da izvođači realiziraju otprilike 70 posto penala. Primjerice, od 78 penala koji su prošle godine dosuđeni u engleskom Premiershipu 57 ih je bilo uspješno. Hrvatska je u zadnjih nekoliko mjeseci debelo ispod prosjeka, promašili smo četiri od zadnjih šest.

UMJESTNOST IZVOĐENJA PENALA
Agassi je Beckerov servis uspješno vraćao jer je promatrao na koju stranu Nijemac plazi jezik kod servisa. Govor tijela i kod penala pomaže.... Dražen Ladić kaže: ako igrač dolazi na loptu izravno, ne sa strane, vjerojatno puca u golmanov desni kut. Nagib tijela u prilasku lopti može otkriti puno toga: ako je igrač nagnut “od golmana”, prije će mu pucati lijevo. Ako je igrač nagnut prema golmanu, češće puca u golmanovu desnu stranu. Rotacija stajaće noge posljednji je znak na temelju kojeg golman može predvidjeti kamo će lopta.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 11 BILI 17.10.2008.

    Bilicu daj balun stipi pletikosi

  • dele 16.10.2008.

    tresle su se i protiv turske zasto ne i protiv andore hehehe

  • z501 16.10.2008.

    doooooooooooooooooooobaaaaaaaar

Komentiraj...
Vidi sve komentare