To je to što me zanima!

Prvi favorit Lige prvaka je City, slijede ga Liverpool i Barcelona

ESPN-ov super kompjuter koji je temelj najboljeg predviđanja u svijetu sporta kreirao je prognozu za ovosezonsku Ligu prvaka. Favorit za svoj prvi naslov prvaka Europe je City, a u drugom redu su Liverpool i Barca
Vidi originalni članak

ESPN je jedna od najvećih svjetskih sportskih medijskih mreža, Soccer Power Index je ESPN-ov svjetski nogometni poredak temeljen na ogromnom broju svakodnevno unošenih nogometnih podataka i parametara, a FiveThirtyEight web stranica preko koje se svakodnevno ažuriraju podaci o prognozama u sportu, politici i ekonomiji.

PAROVI ČETVRTFINALA Spektakl u Ligi prvaka: Barca protiv Uniteda, Juve na Ajax!

Guardiola, Klopp pa Messi

Ime 'PetTriOsam' (FiveThirtyEight) inspirirano je brojem tzv. elektora čiji glasovi odlučuju u američkim predsjedničkim izborima no s godinama se pokazalo da se preko te platforme plasiraju i najbolje prognoze najvećih svjetskih sportskih natjecanja.

Brdo podataka iz kojih se rađaju predviđanja obrađuje super-kompjuter, najnaprednija moguća umjetna inteligencija. Računala nemaju osjećaja niti će ih ikad imati, a to je... Često mana, ali ponekad i adut.

I taj super-kompjuter, uzevši u obzir i činjenicu da svijetlo-plavi dio grada Manchestera nikad nije slavio naslov nogometnog prvaka Europe, od jučer tvrdi: Manchester City je favorit za osvajanje ovogodišnje Lige prvaka! Treba naglasiti i da je ova prognoza stigla uoči ždrijeba četvrtfinala Lige prvaka.

Kako vidite iz priložene tablice, Cityju se daje velikih 28% izgleda, a u drugom redu stoji još jedan Englez, Liverpool, te velika Barcelona nogometnog čarobnjaka Messija.

Nakon hat-tricka i gaženja Atletica najveća svjetska nogometna priča je 'monstrum' Cristiano Ronaldo, ali njemu i Juventusu ne daje se više od 11% šansi za konačni trijumf dok su preostala četiri kluba tek u teoretskoj sferi za pobjedu: Ajax 7%, Tottenham 5%, Man. United 4% i Porto 3%.

Iznenađuje taj mizerno mali postotak dodijeljen Unitedu no to je onaj dio umjetne inteligencije koji ne može u obzir uzeti 'faktor X', odliku koju je nemoguće definirati, a koju jednostavno imaju neki ljudi, mjesta pa i - nogometni klubovi.

Nakon ove prognoze super-računala održan je ždrijeb četvrtfinala Lige prvaka:

  • Manchester United - Barcelona
  • Tottenham - Manchester City
  • Ajax - Juventus
  • Liverpool - Porto
Idi na 24sata

Komentari 79

  • thedarkside 15.03.2019.

    A sta se ljudi pjene zbog jednog obicnog racunala

  • Orahova1 15.03.2019.

    Ajmoooo Tottenham nemogu vjerovati da ću da navijam za jedan od Engleskih klubova ovaj put,Juventus osvaja Champions League svjedno.

  • razrr 15.03.2019.

    Finale: liverpool-barcelona

Komentiraj...
Vidi sve komentare