To je to što me zanima!

Ragbijaši se vratili u Makarsku, na mjesto najveće slave! Poša: Ispucao sam loptu, kažu, 20 km

Svi kažu da su Švicarci prejaki, ali možemo ih pobijediti. Srcem, kao u Litvi, govori Poša. Reprezentacija se u Makarsku vraća nakon 11 godina. I vraća duh '90-ih, kada je hrvatski ragbi doživio najemotivnije trenutke
Vidi originalni članak

Prošle godine smo se vidjeli nakon dugo vremena. Samo smo se zagrlili i sjećanja su počela navirati..., pričao nam je izbornik hrvatskih ragbijaša Anthony Poša.

Oči su mu zasuzile, susret s Jakšom Lovretom pokrenuo je lavinu emocija i uspomena na slavne dane Makarske rivijere.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Te 1998. prvi smo put donijeli Makarskoj naslov prvaka, a osvojili smo sva natjecanja u kojima smo nastupili, uključujući i europsko! - sjeća se Poša i kroz smijeh prepričava:

- Iz tog vremena datira i legenda o najduljem ispucavanju u povijesti ragbija! Naime, igrali smo jednu utakmicu u Tučepima, gdje teren od mora dijeli samo cesta. I ja sam ispucao jednu loptu, ona je izašla iz terena, odskočila je od ceste i završila u moru. A pronašao ju je ribar kod Baške Vode! Dakle, kick od 20-ak kilometara, haha!

U Makarskoj je igrao tri godine, a klub je drugi i posljednji put bio prvak 2002.

Lovreta i Poša igrali su i za reprezentaciju u njezinim zlatnim danima s kraja '90-ih, kada je Hrvatska došla do posljednjega kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, izgubila je tijesno u Tbilisiju od Gruzije, pobijedila je Rusiju i izgubila od Italije 39-27. U Makarskoj, koja je tada bila središte ragbija u Hrvatskoj i na utakmice je dolazilo više od 2000 gledatelja.

- Za Hrvatsku sam igrao od 1996. do 2006. i posljednja mi je utakmica bila protiv Španjolske. Odigrali smo 26-26 - ponosno ističe Poša, koji osim hrvatske reprezentacije trenira i klub u Sheffieldu te tamošnju sveučilišnu momčad, za koje igra njegov sin Callum.

Lovreta je, pak, predsjednik Makarske rivijere, koja životari u drugoj ligi, ali ponovno okuplja sve više djece. Reprezentacija ondje nije igrala 11 godina i iz današnjeg sastava jedino je kapetan Nik Jurišić (35) igrao u Makarskoj.

Sad se Poša u svoju Makarsku vratio kao izbornik, proslaviti 50. rođendan (u utorak) i udahnuti zaboravljeni dašak ragbijaškog spektakla u grad podno Biokova. U posljednjoj utakmici sezone Trophy divizije Europskog kupa nacija Hrvatska će u subotu ugostiti Švicarsku, najbolju momčad skupine, koja je sakupila maksimalnih 15 bodova.

- Svi kažu da su Švicarci prejaki, ali možemo ih pobijediti. Srcem kakvo su momci pokazali u Litvi - govori Poša.

Uvjeren da u Makarskoj slijedi spektakl i novi ragbijaški zamah. Povratak duha '90-ih, kada je hrvatski ragbi doživio neke od najemotivnijih trenutaka ikad.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare