To je to što me zanima!

Ragbijaši za deveto mjesto: Mađarice navijale, ozljede naše izbacile iz borbe za medalje...

Skini ga! Ne daj mu! Bravo, Niko! Bravo, Šime! - vikali su navijači za svako obaranje i polaganje, uz ovacije Bugarima kad su zabili Englezima i borenje Latvijaca protiv Iraca. Uvijek uz slabije...
Vidi originalni članak

Kupio sam ulaznicu za dva dana i ne idem nikamo! Ako odem doma, znam što me čeka, objašnjavao je sredovječni muškarac prijatelju, dok je s tribina odzvanjalo "Ria, ria, Hungaria!" Vatrene Mađarice bodrile su svoje kolege.

Tribina stadiona Hrvatskog dragovoljca bila je ispunjena ljubiteljima ragbija, oko 1500 gledatelja skupilo se na Europskom prvenstvu ragbija 7 u Zagrebu. Hrvatska je prvi put u povijesti ugostila tri ragbijaške velesile poput Engleske, Irske i Walesa na jednom turniru. Jer ovo su i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo pa svjetski velikani nisu mogli zaobići Zagreb.

Tri su velikana lako prošla grupnu fazu, sve su utakmice završile s između 33 i 53 poena razlike, a Hrvatska je u tom društvu završila posljednja u skupini i u nedjelju će razigravati za poredak od devetog do 12. mjesta. I dok je poraz od Walesa bio očekivan, ostala dva došla su uz puno nesreće i peha.

Naime, u svojoj prvoj utakmici naši su izgubili od Izraela 19-10. Zagrebaš Niko Vranešević zabio je za 5-0 na samom početku i izazvao delirij u publici, ali na kraju poluvremena Duje Plazibat skrivio je kazneno polaganje za 7-5 i dobio žuti karton. Na početku nastavka i Svaguša je dobio žuti te su Izraelci otišli na nedostižnih 19-5. Vranešević je drugim polaganjem samo ublažio poraz.

HRVATSKA NA WALES Vojnik predvodi studente u lovu na povijesni uspjeh ragbijaša: Za to se isplati potrošiti godišnji

- Dva žuta kartona i dvije ozljede su nas koštali. Ionako smo bez Jurišića i Lerotića, a onda smo u prvoj utakmici ostali bez Glassieja i kapetana Pavlovića - govorio je izbornik Anthony Poša.

Uzalud ga je kapetan uvjeravao da može igrati, Europski je ragbijaški savez jasan: nakon što dobiješ udarac u glavu, nema igre! Tako Pavlović nije smio igrati ostale dvije utakmice, a dijagnoza za Glassieja, debitanta u kockastom dresu, bila je još gora: Pukao mu je mišić i mjesec dana ne smije igrati.

Glassie je, inače, rođen u Australiji, majka mu je s Korčule, a otac s Cookovog Otočja.

- Zvali su me da igram za njih, ali meni je igrati za Hrvatsku ogromna stvar. I mama je ponosna - rekao je 22-godišnji Dylan.

On je otpao i za drugi turnir skupine, idući vikend u Budimpešti, za koji bi se mogli oporaviti Jurišić i Pavlović.

- Skini ga! Ne daj mu! Bravo, Niko! Bravo, Šime! - vikali su navijači za svako obaranje i polaganje, uz ovacije Bugarima kad su zabili Englezima i borenje Latvijaca protiv Iraca. Uvijek uz slabije...

Pa je opet došla na red Hrvatska, i utakmica za čast i prestiž. Wales je pobijedio naše 59-7, Filip Perica pamtit će da je zabio moćnim Velšanima, a ranjena Hrvatska morala je loviti pobjedu veću od 23 poena razlike protiv Mađarske za drugo mjesto u skupini. No, izgubila je i od Mađarske, pojačane pridošlicama iz Engleske s mađarkim porijeklom (Bradley, Papp, Brough, Norman). Bilo je 28-17, iako je opet počelo sjajno, Grčićevim polaganjem u prvoj minuti. Ali opet dva žuta kartona (igrač manje dvije minute) do poluvremena i Mađari su pobjegli na 28-7. U drugom dijelu naši su euforično izvukli zadnje atome snage, približili se, ali nije bilo vremena za preokret.

- Ne želim se izvlačiti na nesreću, ali nemamo jako važne igrače Jurišića i Lerotića i u prvom poluvremenu prve utakmice izgubili smo kapetana Pavlovića i ponajboljeg igrača Glassieja. Teško je zamijeniti sve njih. Najvažnije je sada da naši mladi igrači uče u utakmicama s ovakvim suparnicima, jer neće imati puno takvih, velika je razlika između hrvatskog klupskog ragbija i ove razine - rekao je izbornik Poša.

Hrvatska u nedjelju razigrava za poredak od devetog do 12. mjesta. Prvi je suparnik našima Bugarska, od 11.06 sati. Muška četvrtfinala počinju od 11.28 sati, a sastaju se: Irska - Izrael, Wales - Švedska, Engleska - Rumunjska te Mađarska - Luksemburg.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare