To je to što me zanima!

Rakitić: Ne žalim, izabrao bih Hrvatsku da opet moram birati

Ivan Rakitić u intervjuu za švicarski Blick otkrio je kako nije nikad požalio što je izabrao hrvatsku reprezentaciju, kako gleda na Euro i nastavlja li karijeru u Sevilli
Vidi originalni članak

,Nisam požalio što sam izabrao Hrvatsku, poručio je Ivan Rakitić u intervjuu za švicarski Blick, dnevni list zemlje u kojoj je rođen i za čiju je mladu nacionalnu vrstu svojedobno igrao.

Danas je Rakitić hrvatski reprezentativac i za nekoliko ga dana očekuje nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

Čini se kako je Ivan dobro izabrao jer Švicarske na ovom Euru nema, no on odgovara: 

- Možemo i okrenuti stvari i reći da je Švicarska igrala na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, a Hrvatska nije. Moja odluka nije ovisila o tome koja će reprezentacija igrati na kojem natjecanju. A volio bih da je i Švicarska na Euru.

Zbog svoje odluke nikada nije požalio, a tješi ga što će bar dio Švicarske biti zajedno s njim na prvenstvu.

- Ne. Naravno da bih s jedne strane rado igrao za Švicarsku. Ali morate slušati srce. I da, mogu reći da bih, da danas mogu birati, opet izabrao Hrvatsku. Ja sam Švicarac, osjećam se kao Švicarac, Švicarska je moj dom i dio mene.

No zbog njegove su odluke da zaigra za Hrvatsku njegovi roditelji trpili dosta neugodnosti. Još i dan danas njegovi roditelji povremeno dobiju pokoje pismo puno mržnje ili im dobacuju uvrede na ulici.

- Bolje je. No, i danas povremeno moji roditelji dobivaju pisma puna mržnje ili ih vrijeđaju na ulici.

Rakitić ipak nikome ne zamjera te se namjerava nakon završetka karijere vratiti u Švicarsku.

- Izgradio sam kuću u svome Möhlinu. Želim da moja buduća obitelj živi tamo. Iako je moja karijera još uvijek daleko od kraja.

Igra za hrvatsku reprezentaciju i za Sevillu u Španjolskoj, ali i dalje prati Basel.

- Otkad sam napustio klub. U Sevilli mogu gledati putem TV-a sve utakmice Basela. Volio bih jednog dana ponovno igrati u crveno-plavom dresu. U Baselu sam igrao od svoje osme godine, ukupno 11 godina. To se ne da izbrisati.

Osvrnuo se Ivan i na prijatelja i nekadašnji suigrača u reprezentaciji Mladena Petrića koji u Poljsku nije pozvan.

- Šteta je što nema Mladena. Volio bih igrati s njim, on mi je blizak prijatelj, čovjek koji je jako utjecao na mene. Ali, morate prihvatiti odluku izbornika. Logično je da je i on razočaran, razgovarao sam s njim nekoliko puta. Ali, napad je najmanji problem u hrvatskoj reprezentaciji. Imamo igrače poput Olića iz Bayerna, Mandžukića iz Wolfsburga, Jelavića iz Evertona i Eduarda iz Šahtara.

Brojni igrači ne znaju gdje će igrati nakon završetka Europskog prvenstva, pa tako ni Petrić kojem je istekao ugovor s HSV-om.

- Bolje pitajte njega. Kad smo se nedavno sreli u Möhlinu, još uvijek nije znao. U vrhunskoj je formi i s 31 godinom. Još četiri ili pet godina može igrati na najvišoj razini.

O Euru Rakitić ima dobar predosjećaj.

- Imam dobar osjećaj. Imamo mladu i gladnu momčad s nekoliko starijih igrača. Možemo odigrati dobar turnir.

S novim igračima neki su se odnosi u reprezentaciji promijenili, pa i pozicije.

-  Ne znam na kojoj poziciji igram. Katkad na lijevoj strani veznog reda, katkad na desnoj, katklad u sredini, defenzivno ili ofenzivno. Sve je otvoreno. No, glavno je da sam standardan. A tako će biti i na Euru.

A u Poljskoj ih već u skupini čekaju Italija i Španjolska.

- Može se reći da smo u skupini 'smrti' s obzirom da su dva svjetska prvaka u skupini. Gore teško da je moglo biti. No, moramo pobijediti u prvoj utakmici protiv Irske, to je ključ.

Španjolci su Rakitiću dobro poznati jer igra s nekima od njih u španjolskom prvenstvu.

- Na Euru 2008. sam kao član Schalkea igrao protiv Njemačke i pobijedili smo s 2-1. U španjolskoj reprezentaciji su dvojica mojih klupskih suigrača, Navas i Negredo. Njih su dvojica vrlo samouvjereni i sigurni su u pobjedu Španjolske. Ali, jasno je da će gubitnik morati platiti večeru.

Osvrnuo se Ivan i na život u Španjolskoj. Nakon Njemačke preselio je na topli poluotok, u Sevillu.

- Sjajan je život u Sevilli. Vrijeme je također dobro, na kraju prvenstva je temperatura bila 42, 43 stupnja. Kvaliteta života je isto tako sjajna. Budite se sa suncem, što je prednost.

A snalazi se i sa jezikom.

-  Moja djevojka je Španjolka, tako da bi mi bilo teško da ne znam jezik. Sada čak dajem i televizijske intervjue na španjolskom.

O budućnosti u Sevilli ne želi još razmišljati.

- Moj je cilj klub iz samog vrha, to je sigurno. S 24 godine bi bio pravi trenutak za sljedeći korak. Problem je što sljedeće sezone nećemo igrati u Europi, no ugovor mi vrijedi još tri godine. No, prije svega želim odigrati dobro na Euru na kojem ipak ima svoje favorite.

- Mislim da s ciljem osvajanja naslova u turnir mogu krenuti Španjolska i Njemačka, možda i Nizozemska.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • cviticcvitic 03.06.2012.

    Laže, neće prizna da se zajebo...

  • zdravkomamic_1 03.06.2012.

    daj boze da na ovom prvenstvu uistinu svima pokaze koliki je potencijal i klasa............

  • 24nogomet 03.06.2012.

    raketa trebamo te!

Komentiraj...
Vidi sve komentare