Obavijesti

Sport

Komentari 35

Rakitić: Ne žalim, izabrao bih Hrvatsku da opet moram birati

Rakitić: Ne žalim, izabrao bih Hrvatsku da opet moram birati
3

Ivan Rakitić u intervjuu za švicarski Blick otkrio je kako nije nikad požalio što je izabrao hrvatsku reprezentaciju, kako gleda na Euro i nastavlja li karijeru u Sevilli

VIDEO

,Nisam požalio što sam izabrao Hrvatsku, poručio je Ivan Rakitić u intervjuu za švicarski Blick, dnevni list zemlje u kojoj je rođen i za čiju je mladu nacionalnu vrstu svojedobno igrao.

Danas je Rakitić hrvatski reprezentativac i za nekoliko ga dana očekuje nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

Čini se kako je Ivan dobro izabrao jer Švicarske na ovom Euru nema, no on odgovara: 

- Možemo i okrenuti stvari i reći da je Švicarska igrala na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, a Hrvatska nije. Moja odluka nije ovisila o tome koja će reprezentacija igrati na kojem natjecanju. A volio bih da je i Švicarska na Euru.

Zbog svoje odluke nikada nije požalio, a tješi ga što će bar dio Švicarske biti zajedno s njim na prvenstvu.

- Ne. Naravno da bih s jedne strane rado igrao za Švicarsku. Ali morate slušati srce. I da, mogu reći da bih, da danas mogu birati, opet izabrao Hrvatsku. Ja sam Švicarac, osjećam se kao Švicarac, Švicarska je moj dom i dio mene.

No zbog njegove su odluke da zaigra za Hrvatsku njegovi roditelji trpili dosta neugodnosti. Još i dan danas njegovi roditelji povremeno dobiju pokoje pismo puno mržnje ili im dobacuju uvrede na ulici.

- Bolje je. No, i danas povremeno moji roditelji dobivaju pisma puna mržnje ili ih vrijeđaju na ulici.

Rakitić ipak nikome ne zamjera te se namjerava nakon završetka karijere vratiti u Švicarsku.

- Izgradio sam kuću u svome Möhlinu. Želim da moja buduća obitelj živi tamo. Iako je moja karijera još uvijek daleko od kraja.

Igra za hrvatsku reprezentaciju i za Sevillu u Španjolskoj, ali i dalje prati Basel.

- Otkad sam napustio klub. U Sevilli mogu gledati putem TV-a sve utakmice Basela. Volio bih jednog dana ponovno igrati u crveno-plavom dresu. U Baselu sam igrao od svoje osme godine, ukupno 11 godina. To se ne da izbrisati.

Osvrnuo se Ivan i na prijatelja i nekadašnji suigrača u reprezentaciji Mladena Petrića koji u Poljsku nije pozvan.

- Šteta je što nema Mladena. Volio bih igrati s njim, on mi je blizak prijatelj, čovjek koji je jako utjecao na mene. Ali, morate prihvatiti odluku izbornika. Logično je da je i on razočaran, razgovarao sam s njim nekoliko puta. Ali, napad je najmanji problem u hrvatskoj reprezentaciji. Imamo igrače poput Olića iz Bayerna, Mandžukića iz Wolfsburga, Jelavića iz Evertona i Eduarda iz Šahtara.

Brojni igrači ne znaju gdje će igrati nakon završetka Europskog prvenstva, pa tako ni Petrić kojem je istekao ugovor s HSV-om.

- Bolje pitajte njega. Kad smo se nedavno sreli u Möhlinu, još uvijek nije znao. U vrhunskoj je formi i s 31 godinom. Još četiri ili pet godina može igrati na najvišoj razini.

O Euru Rakitić ima dobar predosjećaj.

- Imam dobar osjećaj. Imamo mladu i gladnu momčad s nekoliko starijih igrača. Možemo odigrati dobar turnir.

S novim igračima neki su se odnosi u reprezentaciji promijenili, pa i pozicije.

-  Ne znam na kojoj poziciji igram. Katkad na lijevoj strani veznog reda, katkad na desnoj, katklad u sredini, defenzivno ili ofenzivno. Sve je otvoreno. No, glavno je da sam standardan. A tako će biti i na Euru.

A u Poljskoj ih već u skupini čekaju Italija i Španjolska.

- Može se reći da smo u skupini 'smrti' s obzirom da su dva svjetska prvaka u skupini. Gore teško da je moglo biti. No, moramo pobijediti u prvoj utakmici protiv Irske, to je ključ.

Španjolci su Rakitiću dobro poznati jer igra s nekima od njih u španjolskom prvenstvu.

- Na Euru 2008. sam kao član Schalkea igrao protiv Njemačke i pobijedili smo s 2-1. U španjolskoj reprezentaciji su dvojica mojih klupskih suigrača, Navas i Negredo. Njih su dvojica vrlo samouvjereni i sigurni su u pobjedu Španjolske. Ali, jasno je da će gubitnik morati platiti večeru.

Osvrnuo se Ivan i na život u Španjolskoj. Nakon Njemačke preselio je na topli poluotok, u Sevillu.

- Sjajan je život u Sevilli. Vrijeme je također dobro, na kraju prvenstva je temperatura bila 42, 43 stupnja. Kvaliteta života je isto tako sjajna. Budite se sa suncem, što je prednost.

A snalazi se i sa jezikom.

-  Moja djevojka je Španjolka, tako da bi mi bilo teško da ne znam jezik. Sada čak dajem i televizijske intervjue na španjolskom.

O budućnosti u Sevilli ne želi još razmišljati.

- Moj je cilj klub iz samog vrha, to je sigurno. S 24 godine bi bio pravi trenutak za sljedeći korak. Problem je što sljedeće sezone nećemo igrati u Europi, no ugovor mi vrijedi još tri godine. No, prije svega želim odigrati dobro na Euru na kojem ipak ima svoje favorite.

- Mislim da s ciljem osvajanja naslova u turnir mogu krenuti Španjolska i Njemačka, možda i Nizozemska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše