To je to što me zanima!

Revolucija! Argentina će igrati formaciju s dva u zadnjoj liniji

Igranje dobre defanzive zavisi o presingu i brzog vraćanja posjeda lopte. Zato ćemo u defanzivnoj fazi imati desetoricu nogometaša koji će ganjati protivnika, rekao je Sampaoli
Vidi originalni članak

Nogometni svijet će napeto gledati što je spremio nogometni mag i argentinski taktičar Jorge Sampaoli! Karizmatični stručnjak će na prijateljskoj utakmici Argentine sa Singapurom izvesti formaciju 2-3-5, nešto što na nogometnim travnjacima dugo nije viđeno!

Moderni nogomet je posljednjih godina donio nekoliko novih formacija i nekoliko uspješnih pothvata. Tako se u posljednjih desetak godina najviše igralo u 4-4-2, 4-4-2 u rombu, 4-3-3 ili 4-2-3-1 formaciji. No, ovo što sprema Sampaoli vraća nas pedesetak godina unatrag. Ludi učenik još luđeg učitelja Marcela Bielse je najavio totalnu ofanzivu u formaciji 2-3-5, popularno nazvanoj "Piramida"!

Što to znači za nogomet? Pa, nešto poput mješavine tvrdog catenaccia i formacije 4-2-4 50-ih godina. A kako bi to trebalo izgledati na terenu?

- Igranje dobre defanzive zavisi o presingu i brzog vraćanja posjeda lopte. Zato ćemo u defanzivnoj fazi imati desetoricu nogometaša koji će ganjati protivnika - rekao je Sampaoli u najavi ovog dvoboja.

U trenutku gubitka lopte brzi veznjaci morat će pokrivati prazan prostor i vrlo visoko pritisnuti protivnika dok će defanzivni veznjaci morati popunjavati rupe u nedostatku bekova. Jedan zadnji vezni, u ovom slučaju Lucas Biglia, morat će se vraćati nazad između dva stopera i glumiti "modernog libera" (nevezano za libera kakav je bio u catenacciu).

Ostaje vidjeti kakav dojam će ostaviti Sampaolijev eksperiment i kako će se nositi sa Singapurom. Argentina je veliki favorit, a već se zna i tko će istrčati na travnjak:

Guzman - Fazio, Mammana - Acuna, Biglia, Salvio - Di Maria, Dybala, Lanzini, Papu Gomez, Correa.

Dame i gospodo, 2-3-5.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Bueno 13.06.2017.

    to je ista stvar koju radi conte, ovo je prikriveni 3-4-3 sa sredisnjim branicem koji izlazi malo naprijed da imaju vise opcija za razigravanje s bekovima, za ostatak se moze jasno pretpostavit pozicioniranje u napadu ili obrani, dobar sistem i mislim da ce moderan nogomet sve vise ic u ovom smjeru

  • mashy 13.06.2017.

    Nemam komentara...heej Singapur!!!

  • mestar 12.06.2017.

    Kad ce te vec jednom shvatit da se nogomet u biti nije puno promjenio po rasporedu na ternu i tim slikama formacija, samo igrac imaju drugaciji zadatak na terenu. T osamo nasi kvazi nogometni medijski analiticari i nasi treneri ne vide da su vazniji igraci nego formacije. Po jucerasnjoj utakmici vidim da nisu naucili, igraci, treneri ni mediji nista i nece posto je zadnji klub koji je nesto osvoio u europi prije 50 g. a reprezentacija prije 19 g. Samo vi hvalite i velicajte sve da smo svemu naj. To je u modi bit pozitivan i dobro je ako je nesto dobro, ali ako nije onda je prevara svih i licemjerje, pa zato se mnogi ljudi samo odmaknu jer ako rece nesto kako on vidi odmah ga proglase mrziteljem svega i svacega.

Komentiraj...
Vidi sve komentare