To je to što me zanima!

Revolucija: Talijani i Francuzi isprobali su videotehnologiju...

Strah nas je uvesti nešto novo u nogomet, no s vremenom vidimo pozitivne rezultate u igri i počnemo ih cijeniti, rekao je Zvone Boban o tehnološkoj promjeni koja bi mogla uvesti revoluciju u nogomet
Vidi originalni članak

Aspekt suđenja koji najviše nedostaje suvremenom nogometu svakako je mogućnost gledanja videosnimke prilikom provjere određenih dvojbenih odluka. Nakon godina testiranja i rasprava, tehnologija je u četvrtak debitirala na međunarodnoj sceni.

Čast da je isprobaju imale su reprezentacije Italije i Francuske u prijateljskoj utakmici odigranoj u Bariju koja je završila pobjedom gostiju 3-1.

Dvojica videopomoćnika (engl. Video Assistant Referees; VAR) u posebnoj sobi prate utakmicu i imaju izravnu vezu s glavnim sucem te ga, po potrebi, savjetuju kako bi trebao reagirati u određenim situacijama.

- Svjedočili smo povijesti, bilo je i vrijeme da isprobamo ovakvo nešto jer  živimo u 2016. godini. S VAR-sustavom želimo pomoći sucima i zaštititi igru. Situacije kad milijuni navijača vide očitu pogrešku, ali suci ne mogu reagirati, želimo u budućnosti svesti na minimum. No moramo raditi na tome da VAR radi samo na očitim pogreškama kako ne bi imao negativan utjecaj na igru - zadovoljno je ustvrdio predsjednik Fife Gianni Infantino.

Zadovoljan je, dakako, bio i glavni sudac, Nizozemac Bjorn Kuipers.

- U prvom slučaju VAR mi je puno pomogao kada su igrači Italije tražili da dodijelim crveni karton igraču Francuske. Zaustavio sam igru i pričekao upute od VAR-a. Nakon devet-deset sekundi dobio sam informaciju da za to nema potrebe i igrači su odmah prihvatili odluku. U drugoj situaciji mi je rečeno da nema potrebe za najstrožom kaznom nakon sporne situacije i igrači su još jednom odluku prihvatili istoga trenutka. To povjerenje igrača daje mi dodatnu dozu samopuzdanja na terenu - poručio je.

Zamjenik glavnog tajnika Fife i bivši kapetan "vatrenih" Zvonimir Boban slaže se da je nogometu potrebna ovakva promjena.

- Ponekad se čini kao da je nogomet zapeo u srednjem vijeku. Inovacije se uvode samo nakon dugotrajnih procesa i rasprava. Strah nas je uvesti nešto novo u nogomet, no s vremenom vidimo pozitivne rezultate u igri i počnemo ih cijeniti.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • mikiipb 04.09.2016.

    To već odavno postoji u Američkom nogometu!Tako da se ne treba puno zezati sa time,mogli su samo pitati za savjet.U ostalom čega ih je strah!?A i sada mogu suditi kako hoće,jer dok se ne pokaže snimka na ekranu na stadionu,pa da svi vidimo,do tada će postojati mogućnost manipulacije,kao i do sada!

  • superman125 03.09.2016.

    odavno je nogomet postao ipak malo vise od igre.velike greske koje se dogadaju jednostavno ubijaju car igre jer nema gore kada se dogodi veci sudacki predvid na europskom, svjetskom prvenstvu.ti sudacki predvidi jednostavno ube cijelu utakmicu a da ne pricamo da mogu cak unistiti cijelo jedno prvenstvo.nije problem ispast ali ako ispadnes sudackim predvidom mislim da nema gore od toga

  • Joker123 03.09.2016.

    Pa normalno da se triba uvest,ka i u drugin sportovima,ne oduzima puno vrimena a jako je korisno

Komentiraj...
Vidi sve komentare