Obavijesti

Sport

Komentari 17

Revolucija: Talijani i Francuzi isprobali su videotehnologiju...

Revolucija: Talijani i Francuzi isprobali su videotehnologiju...
1

Strah nas je uvesti nešto novo u nogomet, no s vremenom vidimo pozitivne rezultate u igri i počnemo ih cijeniti, rekao je Zvone Boban o tehnološkoj promjeni koja bi mogla uvesti revoluciju u nogomet

VIDEO

Aspekt suđenja koji najviše nedostaje suvremenom nogometu svakako je mogućnost gledanja videosnimke prilikom provjere određenih dvojbenih odluka. Nakon godina testiranja i rasprava, tehnologija je u četvrtak debitirala na međunarodnoj sceni.

Čast da je isprobaju imale su reprezentacije Italije i Francuske u prijateljskoj utakmici odigranoj u Bariju koja je završila pobjedom gostiju 3-1.

Dvojica videopomoćnika (engl. Video Assistant Referees; VAR) u posebnoj sobi prate utakmicu i imaju izravnu vezu s glavnim sucem te ga, po potrebi, savjetuju kako bi trebao reagirati u određenim situacijama.

- Svjedočili smo povijesti, bilo je i vrijeme da isprobamo ovakvo nešto jer  živimo u 2016. godini. S VAR-sustavom želimo pomoći sucima i zaštititi igru. Situacije kad milijuni navijača vide očitu pogrešku, ali suci ne mogu reagirati, želimo u budućnosti svesti na minimum. No moramo raditi na tome da VAR radi samo na očitim pogreškama kako ne bi imao negativan utjecaj na igru - zadovoljno je ustvrdio predsjednik Fife Gianni Infantino.

Zadovoljan je, dakako, bio i glavni sudac, Nizozemac Bjorn Kuipers.

- U prvom slučaju VAR mi je puno pomogao kada su igrači Italije tražili da dodijelim crveni karton igraču Francuske. Zaustavio sam igru i pričekao upute od VAR-a. Nakon devet-deset sekundi dobio sam informaciju da za to nema potrebe i igrači su odmah prihvatili odluku. U drugoj situaciji mi je rečeno da nema potrebe za najstrožom kaznom nakon sporne situacije i igrači su još jednom odluku prihvatili istoga trenutka. To povjerenje igrača daje mi dodatnu dozu samopuzdanja na terenu - poručio je.

Zamjenik glavnog tajnika Fife i bivši kapetan "vatrenih" Zvonimir Boban slaže se da je nogometu potrebna ovakva promjena.

- Ponekad se čini kao da je nogomet zapeo u srednjem vijeku. Inovacije se uvode samo nakon dugotrajnih procesa i rasprava. Strah nas je uvesti nešto novo u nogomet, no s vremenom vidimo pozitivne rezultate u igri i počnemo ih cijeniti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače