To je to što me zanima!

Revolucionarno odijelo - mlazni dupin za 500 eura

Novi plivački kostimi tvrtke Speedo unijeli su revoluciju u bazene. U posljednja dva mjeseca 31 put je srušen svjetski rekord u plivanju
Vidi originalni članak

Neki moji prijatelji plivaju izvrsno, ali ipak teško osvajaju medalje. A neki drugi, koji rabe tehnološki superiorniju opremu, ruše rekorde kad to požele, negodovao je Kieren John Perkins, bivši dvostruki svjetski i olimpijski pobjednik, na pojavu novih plivačkih kostima tvrtke Speedo.
Škot Alexander MacRae emigrirao je 1910. godine u Australiju i osnovao tvrtku Speedo. Gotovo 100 godina poslije njegova je tvrtka u suradnji s NASA-om (!) proizvela 500 eura vrijedno odijelo LZR Racer, koje imitira tijelo dupina. I postavila neke nove standarde.
- Da, odijelo je dobro, ali nije presudno za rušenje svjetskih rekorda - negodovala je Sanja Jovanović, aktualna svjetska rekordera na 50 leđno, kako sve ovisi o kostimu.
Kako onda objasniti da je u posljednja dva mjeseca čak 31 put srušen svjetski rekord? Na prošlom SP-u u Manchesteru oboreno je, primjerice, rekordnih 18 svjetskih rekorda.
- I plivanje je poput nekih drugih sportova otvorilo neku novu dimenziju - zaključio je Mustapha Larfaoui, predsjednik FINA-e.

MIKROČIP U RUKOMETU
Danska tvrtka Select predstavit će na SP-u u Hrvatskoj '09. “pametnu” loptu s mikročipom. Lopta će bežično biti povezana sa sucima, gol-crtom i zapisničkim stolom, a suci će signal primati nepunih pola sekunde nakon što lopta prijeđe gol-crtu.

OD DRVENIH DO STAKLENIH SKIJA
Drvene skije daleka su prošlost. Danas se prozivode od kombinacije kevlara, staklenih vlakana, titanija te posebnih polimera. Skije koje su kombinirane od nekoliko mješovitih materijala, karbona i kelvara učinilo je skijaše jačima, konkurentnijima. Kasnih '80-ih ELAN je proizveo specijalno glatko oblikovane skije koje su bile revolucionarne na tržištu. Danas se sve proizvode na bazi karbona, stakla, kelvara.

'ALIENI' NA KOTAČIMA
Kevlar, karbon i fiberglas novi su materijali pomoću kojih kacige djeluju kao da su od papira. Aerodinamika kacige biciklista Tour de Franca pokazala se odličnom te se tzv. alienovske kacige koriste u vožnjama na kronometar.

NBA BEZ SINTETSKE LOPTE
Nakon 35 godina i tek drugi put u gotovo 60 sezona NBA se odlučila na promjenu lopte. Spalding je 2006. za potrebe najjače svjetske lige izradio loptu koja će osiguravati bolje prijanjanje tijekom cijele utakmice. Lopta više nije kožnata, nego je napravljena od slojeva mikrovlakana, što je trebalo omogućiti “bolji osjećaj”. Na žalost, košarkaši nisu imali razumijevanja...

SERVIS OD 249 KM/H
Još sredinom ’90-ih godina bilo je malo tenisača na Touru koji su servirali iznad 200 km/h. Nove tehnologije (karbon, grafit) učinile su reket lakšim (250-350 g), pa su i udarci postali sve brži. U revoluciji posljednjih godina vodi francuski Babolat. Njihovim reketom igra Andy Roddick, koji je rekorder po brzini servisa (249 km/h).

ROBOT ZA PRECIZNOST
Službena lopta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj bila je lopta Teamgeist stvorena u Adidasovu laboratoriju u Scheinfeldu. Tim stručnjaka radio je na tom projektu više od tri godine. Preciznost lopte testirao je robot, koji je loptu stotine puta udarao brzinom od 80 km/h.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • HardCore 16.04.2008.

    Mahhh...nekak mi se čini da se gubi tu ona \"draž\" sporta i da s vremenom to sve bude postalo samo natjecenja tehnologija. Nije to - to...

Komentiraj...
Vidi sve komentare