To je to što me zanima!

Ruskinja koja je pisala povijest koristila nedozvoljena sredstva?

Prema pisanjima ruskih medija, zlatna klizačica u Pekingu pala je na dopinškoj kontroli zbog lijeka koji se koristi za bol u prsima uzrokovanu koronarnom arterijskom bolešću
Vidi originalni članak

Ruska senzacija Kamila Valieva (15) osvojila je zlato u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu te je ispisala povijest postavši prva klizačica koja je izvela potpuni četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Miljenica Olimpijskih igara sada se našla u središtu skandala zbog pada na dopinškoj kontroli prije ekipnog natjecanja, pišu ruski mediji. 

Navodi se kako je navodno riječ o trimetazidinu, lijeku koji se koristi za anginu pektoris odnosno bol u prsima uzrokovanu koronarnom arterijskom bolešću. Situacija je dodatno komplicirana jer je Valieva prema Svjetskom antidopinškom kodeksu 'zaštićena osoba' iz razloga što nije navršila 16 godina. Nekoliko pravnih timova radi na ovom slučaju prije nego što se donese konačni zaključak o ruskoj klizačici.

U slučaju da Valieva bude sankcionirana, očekuje se da će kazna biti manja nego što bi to bilo predviđeno za sportaše iznad 16 godina. Međunarodna agencija za testiranje (ITA), koja provodi testiranje na droge u Pekingu 2022, nije komentirala pojedinosti slučaja.

Valieva je pomogla ruskoj reprezentaciji u osvajanju zlatne medalje zahvaljujući impresivnom četverostrukom skoku. Sjedinjene Države su osvojile srebro, a Japan broncu.

Svečanost dodjele medalja dvaput je odgođena jer je jedna od ruskih natjecateljica bila pozitivna na korona virus. Najprije su dodjelu pomaknuli za utorak navečer nakon čega su je odgodili do daljnjeg.

Podsjetimo, ruski sportaši i na ovim Olimpijskim igrama imaju zabranu nastupanja pod svojom zastavom zbog sustavnog dopinga stoga nastupaju pod zastavom Ruskog olimpijskog odbora. 

U slučaju da se Rusiji oduzme zlatna medalja, bila bi to još jedna sramota za zemlju kojoj je određena četverogodišnja suspenzija nastupanja pod svojim imenom i zastavom, ali bila bi to i tragedija za Valievu koju su brojni već proglasili potencijalno najboljom klizačicom u povijesti nedugo nakon što je tek započela seniorsku karijeru. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Purgi BBB💙🇧🇦 10.02.2022.

    Da nisam ponosni purger BBB tada bi se intimno druzio sa Kamilom

  • Maderfaker 10.02.2022.

    Ako je neka država kažnjena zbog dopinga, onda treba zabraniti i svim natjecateljima iz te države. Pa nije država uzimala doping, nego oni! Al to je Putin 🤣

  • Marlena axl 10.02.2022.

    doping nije potreban za četverostruki skok, za umjetničko klizanje snaga nije presudna, talent i dugogodišnji trud i rad, prema tome, uzalud vam, savršenstvo klizanja ne možete joj oduzeti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare