To je to što me zanima!

S ponosom je nosio 'kockice': Eusebio je obožavao Hrvate...

Veliki Eusebio je ‘70-ih i ‘80-ih igrao za Croatiju iz Toronta i Jadran iz Chicaga za oko 1000 dolara po susretu. Portugal je zbog njegove smrti proglasio 3 dana žalosti
Vidi originalni članak

Nakon što je deset sekundi prije kraja utakmice zabio za pobjedu Red White Bluea (“crven bijeli plavi”) u Clevelandu, Eusebio je uzviknuo: “Long live a free and democratic Croatia”. Prevedeno - živjela slobodna i demokratska Hrvatska.

Pred kraj karijere, 1976. godine, slavni Eusebio igrao je za Toronto Croatiju, klub hrvatske emigracije, s kojim je sa šahovnicom na prsima osvojio naslov prvaka. Zaljubivši se u Hrvate, želja mu je bila zaigrati na velikom hrvatskom turniru. Suigrač Tony Dallas spojio ga je s hrvatskom emigracijom i čelnicima kluba iz Chicaga. Eusebio ih je odmah kontaktirao i prešao u Red White Blue Jadran iz Chicaga. Kako je klub bio financijski limitiran, Eusebio je igrao za skromnih 1000 dolara po utakmici.

- Hvala ti za sve što si napravio za Hrvate i hrvatske klubove u Sjevernoj Americi. Nikad te nećemo zaboraviti - napisali su čelnici Hrvatskog nogometnog saveza u Kanadi i SAD-u.

Eusebio se volio družiti s Hrvatima, a kako je igrao s Ivicom Grnjom, Filipom Blaškovićem i Ivanom Lukačevićem, počeo je učiti hrvatski jezik. Naučio je i neke hrvatske pjesme, kao što su “Vila Velebita” te “Marjane, Marjane”...

Tri dana žalosti u Portugalu

Eusebio je bio jedan od najvećih nogometaša svijeta. On, Charlton i Pele, rekao je Jose Mourinho.

Slavni portugalski nogometaš preminuo je u noći na nedjelju u 72. godini. Portugalska vlada proglasila je tri dana žalosti, a lijes s njegovim tijelom donijet će na Luz, stadion Benfice, s kojom je, uz deset domaćih naslova, 1962. godine osvojio Kup europskih prvaka pobijedivši u finalu Real 5-3.

U Benficu je došao iz rivala Sportinga s 19 godina za 10.000 eura.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • perica 100 07.01.2014.

    počivaj u miru

  • dudek12345 07.01.2014.

    sto bi vi bez citatelja koji su informiraniji od vas novinara..

  • žac 1992 07.01.2014.

    "Očekujem" službeni prigovor "našeg" jovanovića zbog nastupa Velikog Eusebia u kockicama,znajući kako partija dan-danas doživljava naše iseljenike!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare