To je to što me zanima!

Šahovska elita opet u Zagrebu: Dolazi svjetski prvak Magnus Carlsen! Stižu i Nepo, Firouzja...

Na Grand Chess Touru u Westinu nastupat će sama krema svjetskog šaha i to desetak dana nakon što je Nepomniači izborio status izazivača za svjetskog prvaka. Na turniru će zaigrati i naš GM Ivan Šarić
Vidi originalni članak

U ponedjeljak u zagrebački hotel Westin stiže svjetska šahovska elita na čelu sa svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom, najboljeg među desetoricom velemajstora koji će od 20. do 24. srpnja nastupiti na trećem natjecanju ovogodišnje serije Grand Chess Toura - "SuperUnited Croatia Grand Chess Rapid&Blitz" turniru. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ove su godine odigrana dva turnira ove serije: klasični turnir u Bukureštu na kojem je pobijedio Francuz Maxime Vachier-Lagrave te Rapid&Blitz turnir u Varšavi, koji je završen pobjedom Poljaka Jan-Krzysztofa Dude.

Pokrovitelj zagrebačkog turnira je Ministarstvo turizma i sporta koje je osiguralo nagradni fond od 175.000 dolara.

Uz svjetskog prvaka nastupit će i treći igrač svijeta 18-godišnji Alireza Firouzja, Carlsenov bivši i sadašnji izazivač Jan Nepomniači koji je prije desetak dana na sjajnom Turniru kandidata pomeo konkurenciju, izvrsni Amerikanac Wesley So, Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov, Francuz Maxime Vachier-Lagrave, Amerikanac Leinier Dominguez Perez, Nizozemac Jorden Van Foreest, bivši svjetski prvak Bugarin Veselin Topalov i naš najbolji velemajstor Ivan Šarić koji je dobio pozivnicu.

U prva tri dana zagrebačkog spektakla odigrat će se turnir u brzom šahu u tempu od 25 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi nakon svakog poteza. Pobjeda će donositi dva boda, a remi jedan bod.

Nakon toga će se odigrati dvodnevni dvokružni brzopotezni turnir u tempu od pet minuta za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza, pri čemu će pobjeda donositi jedan bod, a remi pola boda.

Konačan redoslijed odredit će se na temelju ukupnog broja osvojenih bodova na oba turnira.

O važnosti Grand Chess Toura najviše govori podatak da će od sljedeće godine imati kvalifikacijski karakter za plasman na Turnir kandidata, na kojem pobjednik stječe status izazivača svjetskog prvaka.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Hakan Šukur 17.07.2022.

    kolko milijona košta ova smijurija!??

  • pocetnik 17.07.2022.

    iz povjerljivi izvora javljaju da bi i vucko mogao doci...

  • d4 17.07.2022.

    Šteta da još nisu došli Caruana, Ding Liren, Levon, Pragnananda, ali sve u svemu jedan od jačih šahovskih turnira uopće. Od druge godine definitivno ako ce se bodovi racunati za Candidates. Baš me zanima kako ce Alireza odigrati jer je na Kandidatima ove god zakazao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare