To je to što me zanima!

Šamarčina Trumpu! Kleknula i najomiljenija američka momčad

Dallas Cowboysi i Arizona Cardinalsi zajednički su kleknuli na sredini terena, a među njima je bio i vlasnik Cowboysa Jerry Jones, inače veliki prijatelj američkog predsjednika Trumpa
Vidi originalni članak

U Americi postoji jedna momčad koja je referentna točka za sve. Kad Dallas Cowboysi, momčad američkog nogometa, podigne glas, onda je jasno da se u američkom sportu, pa i društvu, događaju tektonski poremećaji.

Zato je Donald Trump nestrpljivo pratio što će se dogoditi na utakmici Cowboysa i Arizona Cardinalsa. Vjerovao je da igrači 'America's teama', kako se tepa momčadi Dallasa, neće kleknuti na himnu. Uostalom, vlasnik Jerry Jones je njegov veliki prijatelj.

Vjerojatno se iznenadio kada je na centru vidio zagrljene igrače i stručni stožer Cowboysa i Cardinalsa kako zajedno kleče na centru stadiona.

Među njima je bio i Jones, i on je Trumpu poručio da griješi i da cijela ova priča nema veze sa zastavom ili himnom, nego s ravnopravnošću i jedinstvom.

Donald Trump je sve NFL momčadi 'dignuo na noge' kad je rekao da igrače, koji kleče za vrijeme himne svaka momčad treba najuriti ili oštro kazniti.

Prije te njegovo izjave prošle subote su za vrijeme himne kleknula samo četiri igrača. Ove subote to je napravilo njih 200. A sada i igrači Cowboysa.

Vlasnik Cowboysa Jerry Jones s igračima je klečao prije himne, no kad je počela ipak se pridigao. Kao i trener Jason Garrett. No i 'America's team' poslao je poruku Trumpu.

- Ovo nema veze sa zastavom i himnom, koje predstavljaju 250 godina borbe za naše ideale. Moji igrači to razumiju, oni znaju da ova borba ima veze samo s jednakošću i pravima - rekao je trener Dallasa.

Tijekom himne i dizanja zastave nijedna kamera na stadionu nije snimala igrače, no zato su društvene mreže bile ispunjene fotografijama i videom sa stadiona Cardinalsa.

A cijelu priču započeo je 2016. tadašnji quarterback San Francisco 49ersa Colin Kaepernick. On je prvi kleknuo na himnu u znak prosvjeda protiv nasilja nad Afroamerikancima. Njegov čin izazvao je tada malo pažnje, uglavnom negativne. 

Godinu dana kasnije Kaepernick je sportašima pokazao da se njihov glas za pravdu i jednakost može daleko čuti.

 - Naša država se sramoti u svijetu - rekao je Greg Popovich, trener košarkaške momčadi San Antonio Spursa, koji ne skriva da bijelci u 'zemlji jednakih' ipak imaju bolji tretman.

- To je kao da na utrci na 100 metara netko stoji na 50 metara. I to samo zato što je bijelac - dodao je Popovich s kojim se slaže i Kobe Bryant.

- Samo predsjednikovo ime stvara podjele i bijes. Njegove riječi izazivaju razdor, a mržnja ovu zemlju ne može opet učiniti velikom - rekao je Bryant.

Idi na 24sata

Komentari 123

  • cooltouch 26.09.2017.

    u demokraciji nije obavezno stajati mirno na himnu to je obavezno samo u diktaturama. ja mislio amerika demokratska...himna je od svih građana i svaki građanin je ima pravo doživjeti kako želi.

  • Burdus_1 26.09.2017.

    Bravo trump...ako ne pjevaju i bave se sportom onda su socjala, pljackasi i kriminalci...dosta je sutnje....

  • Dame Dolla 26.09.2017.

    Novinari lažete. Nisu kleknuli na himnu, već minutu prije su klekli, na himnu su se ustali; jer vlasnik Jerry Jones je rekao svojim igračima tko klekne na himnu leti iz momčadi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare