To je to što me zanima!

Seleçao ispred svog vremena: Psiholog, fizio i četiri u obrani

Brazilci su prvi na svjetsko prvenstvo vodili fizioterapeuta i psihologa, prvi su igrali s četiri igrača u zadnjoj liniji, što su kasnije Englezi “precrtali” i osvojili SP 1966.
Vidi originalni članak

Kad su mu rekli da Englezi na SP 1962. ne vode liječnika, Mario Zagallo skoro je pao sa stolca. Brazil za koji je on igrao četiri godine prije toga imao je cijelu liječničku delegaciju u svojem stožeru.

Brazilci su oduvijek bili korak ispred ostalih u nogometu, što nije posljedica pukog talenta. Kiks na SP-u 1954., na kojem su ispali u četvrtfinalu od Mađarske, Brazilcima je otvorio oči. Više ništa nisu željeli prepustiti slučaju.

Ne da su vodili samo liječnika nego i stručnjaka za fizičku pripremu, sportskog psihologa, pa čak i zubara, a godinu ranije poslali su skauta u Europu, koji je analizirao potencijalne protivnike.

Te su 1958. Brazilci uveli revoluciju u nogomet postavivši četvoricu igrača u obrambenu liniju, zahvaljujući čemu su se krilni igrači mogli posvetiti isključivo “teroriziranju” protivnika. To je funkcioniralo toliko dobro da su prvi gol primili tek u polufinalu.

Englezi su “precrtali” tu taktiku za osvajanje SP-a 1966., a Zagallo ju je četiri godine poslije kao izbornik usavršio i napravio preteču današnjih formacija 4-5-1 i 4-2-3-1.

Sve navedeno danas je neizostavni dio nogometa i teško je izmisliti nešto novo. Pa kad već ne mogu Brazilci, Fifa će donijeti inovacije zbog njih. Iziritirana Neymarovim prepoznatljivim zastajkivanjem prije izvođenja penala, Fifa je zabranila takav način zbunjivanja golmana.

Sve za zdravlje

Pele i društvo već su na SP-u 1958. imali na raspolaganju fizioterapeuta, psihologa, pa čak i stomatologa

Nedopustivo

Još dok je igrao u Santosu, Neymar je zabijao penale tako što bi zastao prije udarca i zbunio golmana. Fifa je to zabranila

Ne odustaje

Ronaldo je uspjehe iz 2002. posvetio liječničkom timu, koji mu je omogućio da i dalje igra nakon operacije koljena

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 11.06.2014.

    Ako je prepisao od Roberta onda mora nešto novo da izmisli, kao na primjer da penale puca glavom, onda bi bio faca.

  • zuna94 11.06.2014.

    pa Prosinecki je sve i jedan jedanaesterac izvodio tako da bi zastao pre suta a to je ovaj mali klokan prepisao od Roberta Prosineckog

  • It's kišing 11.06.2014.

    NEyMAr pojma...

Komentiraj...
Vidi sve komentare