To je to što me zanima!

'Sestra mi je rođena u kući jer nema bolnice - zato ju gradim'

Europski prvak Sadio Mane potekao je iz Senegala. Otac mu je umro zbog bolesti kada mu je bilo tek sedam, a sestra se rodila u kući jer u selu nije bilo bolnice. Sada ju on gradi...
Vidi originalni članak

Sestra mi je rođena u kući jer nije bilo bolnice u našem selu. Zato sam odlučio sagraditi bolnicu da dam ljudima nadu - rekao je u dokumentarnom filmu 'Made in Senegal' Liverpoolov Sadio Mane. 

Kada mu je bilo tek sedam godina otac mu je umro jer nije imao pravilnu liječničku skrb za svoju bolest, a Sadio se zakleo da će pomoći majci. Njegova je pomoć odavno prešla granicu pomaganja samo majci... U svome je selu, u kojemu 70 posto stanovništva živi u siromaštvu, sagradio školu, a sada je na red došla i bolnica.

- Imao sam sedam godina. Taman smo se spremali igrati nogomet kada mi je prišao rođak i rekao da je tata umro. Odgovorio sam mu da se sigurno šali, da to ne može biti istina. Nisam to mogao razumjeti - prisjeća se Mane pa pojašnjava:

- Znam da su mu dali neke tradicionalne lijekove koji su pomogli nekoliko mjeseci, ali se onda bolest vratila. U selu nije bilo bolnice. Prva najbliža bila je u susjednom selu, ali nisu ga uspjeli spasiti - kaže. 

-  Sada moram dati sve od sebe da pomognem majci - pomislio sam. Iako je bilo teško jer sam bio jako mlad.

Njegova je obitelj religiozna i jako povezana, a Mane je odlučio pobjeći od kuće s 15 godina. Shvatio je da će im tako najviše pomoći, iako oni nisu vjerovali da je nogomet put kojim treba krenuti.

- Odlučio sam napustiti obitelj i otići u Dakar. Bio sam hrabar, znao sam da mogu uspjeti, Znao sam da mogu uspjeti, nikad nisam prestao sanjati. Obitelj nije imala izbora, na kraju su mi i pomogli - rekao je Sadio u filmu.

U Europu je stigao 2011. godine potpisavši za Metz, a nakon godinu i pol prešao je u RB Salzburg. Na OI 2012. odigrao je sjajno pa je sljedeća stanica bio Sauthampton, a 2016. stiglo je i ostvarenje velike želje - Mane je potpisao za Liverpool u kojemu je i sada i s kojim je prošle sezone osvojio Ligu prvaka, a ove bi sezone trebao postati i prvak Engleske uspije li se doći do raspleta sezone prekinute pandemijom korona virusa.

- Sva djeca žele biti nogometaši, ali uvijek im kažem da idu i u školu. Može se oboje, a onda će biti uspješniji. Da je postojala škola kada sam ja bio mlađi i ja bih učio više - zaključio je Senegalac.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 08.04.2020.

    Gradio Mane

  • Iceman123 08.04.2020.

    Kad bi svaki nogometas iz takvih sredina ali i oni drugi se odrekli 5% svoje place jako puno dobrog bi donjeli... uz naravno nadgledanje da to ne zavrsi kod lokalnih serifa

  • Gnječ_usne 08.04.2020.

    Brat mu je rođen u parku

Komentiraj...
Vidi sve komentare