To je to što me zanima!

Sjajna Ema dominira: Obranila je titulu najbolje šahistice...

Ema Bevanda je višestruka kadetska prvakinja Hrvatske, te aktualna juniorska doprvakinja. A veliki Gari Kasparov je rekao da se od nje mogu očekivati najveći dometi...
Vidi originalni članak

Šah je jako interesantna igra, jer tjera čovjeka na razmišljanje, pri čemu postoje mnogobrojne varijante u kojima uživam. Šah je igra strpljenja i promišljanja i zato šah igram s ljubavlju, kazala nam je 15-godišnja Ema Bevanda, koja je prije dva dana obranila titulu najbolje šahistice na međunarodnoj završnici Sportskih igara mladih u Sarajevu, time je potvrdila da je među najboljim šahisticama u Europi u njezinom dobnom uzrastu.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ona je višestruka kadetska prvakinja Hrvatske, te aktualna juniorska doprvakinja. Podsjećamo da je Ema na sebe skrenula posebnu pozornost prije nekoliko godina kad je i sam Gari Kasparov, nakon simultanke na kojoj je ona nastupila, inače članica ŠK „Picok“ iz Đurđevca, za nju kazao da je jako nadarena te da se u budućnosti mogu očekivati veliki dometi. Uostalom to je pokazala i lani kada je lani po prvi put nastupila u seniorskoj konkurenciji na 21. valpovačkim danima šaha.

U Valpovu je osvojila prvo mjesto sa 5,5 bodova iz sedam partija, te iza sebe ostavila renomirana imena domaćeg šaha. Poput seniorske reprezentativke Ane Iveković koja je s bivšom juniorskom prvakinjom Hrvatske, Heike Roklicer, dijelila drugo i treće mjesto. Ema je šesterostruka kadetska prvakinja zemlje. Iako je bila među mlađim sudionicama na Svjetskom prvenstvu u Indiji održanom prošle godine, osvojila je 37. mjesto, i bila najbolje plasirana od naših šahistica i šahista. Ema pohađa 2. razred zagrebačke gimnazije. Trener u klubu joj je Stanko Domitrović, a vikendom radi putem Skypea s poznatim šahovskim majstorom iz Splita Vladimirom Cvetnićem.

Uz Emu Bevandu, u Sarajevu su nastupile Petra Karij, koja je drugoplasirana, te Klara Begić koja se s 2,5 boda plasirala na šesto mjesto. Pored naših šahistica nastupile su pobjednice iz Republike Srbije te Bosne i Hercegovine, koja je bila domaćin.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare