To je to što me zanima!

Sjever i jug: Ujedinila ih je tek borba za Južnu Afriku

Nakon duge 43 godine Sjeverna Koreja plasirala se na Svjetsko prvenstvo. Najviše mogu zahvaliti rezultatima Južne Koreje, koja ih je 'spasila'
Vidi originalni članak

Otrovali su nas! - optužili su Sjevernokorejci svoje južne susjede nakon poraza u Seulu prošlog travnja. Izgubili su 1-0 i činilo se da će Sjeverna Koreja opet propustiti Svjetsko nogometno prvenstvo.
No upravo su im dva remija Južne Koreje u završnici kvalifikacija otvorila vrata prema Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Posao su dovršili sami odigravši 0-0 u Saudijskoj Arabiji. Nakon pune 43 godine Sjeverna Koreja tako se plasirala na Svjetsko prvenstvo.
Unatoč političkim napetostima, zbog ratnih prijetnji i nuklearnih pokusa Sjeverne Koreje, navodno je sve stanovnike korejskog poluotoka razveselio plasman obje zemlje na Svjetsko prventstvo u Južnoafričkoj Republici.
Davne 1966. godine u engleskom Middlesbroughu Sjevernokorejci su iznenađujuće pobijedili Italiju 1-0 i kao prva azijska reprezentacija izborili drugi krug natjecanja. U četvrtfinalu su vodili 3-0 protiv Portugala, no na kraju ih je zaustavio veliki Eusebio s četiri zabijena gola.

SPASILA IH GOL RAZLIKA
Zbog bolje gol-razlike Sjeverna Koreja završila je kvalifikacije ispred Saudijske Arabije. U kvalifikacijama su pobijedili Mongoliju, Jordan, Turkmenistan i Ujedinjene Arapske Emirate. Napadač ruskog Rostova Hong Yong-Jo vodeći je strijelac Sjeverne Koreje s četiri zabijena gola.

ZATVORILI IH JER SU SLAVILI POBJEDU?!
U svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu 1966. godine Sjevernokorejci su iznenađujuće pobijedili Talijane 1-0 plasiravši se kao prva azijska reprezentacija u drugi krug natjecanja. Igrači su nakon utakmice burno proslavili veliki uspjeh. To se, međutim, nije svidjelo tadašnjem predsjedniku Kim Il-sungu, koji ih je pri povratku u domovinu “nagradio” kratkotrajnom zatvorskom kaznom.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • majmun66 19.06.2009.

    jax,kakve ti gluposti pišeš to nije normalno.

  • maser 19.06.2009.

    A šta su im protivnici u kvalifikacijama.Ja bi iz te Azije pustija samo jednu reprezentaciju na SP,samo zauzimaju misto reprezentacijama iz Evrope i Južne Amerike.

  • BERISLAE 19.06.2009.

    Ja im ne bih niti dao da igraju,dok ne budu normalna država,a ne zadrti vojnici revolucije.Gori su od talibana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare