To je to što me zanima!

Slaven Bilić: Bio bih prava kukavica da sam otišao...

Izbornik hrvatske reprezentacije o svemu pomalo na kraju turbulentne godine, ali i o nadanjima za sljedeću. Bit ćemo samo bolji, kaže Slaven Bilić
Vidi originalni članak

Turbulentna godina je iza Slavena Bilića. Eduardova ozljeda, ponude europskih klubova i trakavica oko novoga ugovora s HNS-om. Bio je to tek početak, slijedilo je šokantno ispadanje od Turaka na Euru, težak poraz od Engleza. Onda se oprostio Dario Šimić pa je Roberta Kovača sustigla teška kazna. Prije susreta s Ukrajinom nad Bilićevom glavom visio je mač, spominjala se čak njegova ostavka izgubi li u Harkivu. Godinu je ipak završio na klupi, na drugome mjestu u skupini s realnim izgledima za plasman na SP. Samopuzdanje se vratilo, vratit će se i Dudu i Kranjčar, Hrvatska će, kaže, biti jača nego sad.

• Dakle, nakon prvog dijela kvalifikacija imamo po pobjedu, remi i poraz. Jeste li zadovoljni tim učinkom i zaostatkom za Englezima?
- Gledajući ljestvicu i bodove, svakako nismo zadovoljni, imamo manje bodova no što smo planirali. Ali, ako se gleda s kim smo i gdje igrali, onda ipak ne moramo biti toliko nezadovoljni.
• Je li se ipak moglo više?
Pa, kad se gledaju pojedinačno sve utakmice, mi smo u tri bili jako dobri, samo smo u jednoj podbacili. A i taj poraz od Engleza... Premda su oni zasluženo pobijedili, utakmicu su odredila dva detalja, slučajan prvi gol i isključenje Roberta Kovača. Poslije su nas 'izmasakrirali’, više nismo mogli ništa.
• Englezi marširaju, izgledaju nedostižno. Prebacujemo li se u borbu za drugo mjesto?
Činjenica jest da su napravili veliki korak pobjedom u Minsku. Nije ovo prvenstvo da ima 34 ili 38 utakmica pa da se ima vremena sustići veliki bodovni zaostatak. Ali ne predajemo se, još je dovoljno utakmica do kraja da se nešto ipak promijeni. Svi osim Andore mogu iznenaditi - kako nas, tako i njih. U svakom slučaju, još smo u dobroj poziciji, jer svoju sudbinu držimo u vlastitim rukama.
• Mogli bismo na kraju ipak požaliti zbog ona dva boda koja smo morali osvojiti u Ukrajini?
- Taj bod je dobar. Premda, nakon utakmice i naše igre ne izgleda tako. Ali taj će bod dobiti na važnosti ako Ukrajince pobijedimo u lipnju. Vjerujem da ćemo ih pobijediti, osobito s Duduom i Kranjčarom. Opet ću ponoviti, sve smo poduzeli da pobijedimo u Harkivu, sve smo napravili dobro. Nedostajao je samo gol, sve drugo bilo je dobro.
• Onda se opet moramo vratiti na Petrića. Možda bi njegov ulazak donio taj gol?
- Odlučili smo se za ovu taktiku i siguran sam da smo dobro izabrali.
• Govorka se da ste Petrića kažnjavali zbog loših nastupa na Euru i zato što je, navodno, zatajio da je ozbiljnije ozlijeđen jer nije želio propustiti Euro?
- Ma, to nema veze s istinom! Oni koji me dugo poznaju, znaju da nisam takav tip, koji bi se nekome osvećivao i kažnjavao ga. Poznat je i moj odnos s Petrićem. Uostalom, Mladen nije ništa folirao, njega su pregledali naši liječnici prije Eura i nema tu nikakvih repova. Jednostavno, ta ozljeda leđa, koja ga je prije mučila, ostavila je traga. Nije se mogao pripremiti, ali igrao je u sve četiri utakmice, što dokazuje da ga nisam kažnjavao.
• Vratimo se Ukrajini. Dojam je da se među igrače i stožer ipak uvukla doza straha od poraza...
- Nije. Neki igrači možda jesu bili poljuljani, ali zato smo ih i išli posjetiti da ih podignemo. Ni samopouzdanje nam nije palo, pa nismo ga mi stekli na Wembleyu, mi smo ga gradili dvije godine.

NASTAVAK RAZGOVORA S IZBORNIKOM ČITAJTE OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 10

  • gstank21 17.10.2008.

    Bolje da prođemo,jer jao ti ga Biliću od smradova u Hrvatskoj.

  • vedran_zgb 17.10.2008.

    imamo 2 pobjede,poraz i nerjeseno...da rijesimo tu nedoumicu...nek nam bilic ostane,nije on nista kriv,makar nekad igra malo predefenzivno...kolko god smo pljuvali kranjcara al taj mali fali toj repki,i to jako...

  • čuftšpaiz 16.10.2008.

    e da oćemo biti drugi i da namTurci nalete... to je bolje nego da budemo prvi

Komentiraj...
Vidi sve komentare