To je to što me zanima!

Slavili finale NHL-a pa rasturili grad: Nastradao i policijski auto

Canadiensi su čekali na ovo slavlje punih 28 godina, a njihovi navijači preplavili su ulice Montreala. Veliko slavlje potrajalo je dugo u noć, a u jednom trenutku se situacija otela kontroli
Vidi originalni članak

Igrači Montreal Canadiensa prvi su finalisti ovogodišnjeg doigravanja američko-kanadske profesionalne lige u hokeju na ledu. Oni su u šestoj utakmici polufinala na domaćem terenu svladali Vegas Golden Knightse s 3-2 nakon produžetka te tako s 4-2 u pobjedama osigurali prvi ulazak u finale nakon 28 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Ruske hokejašice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Te 1993. godine Canadiensi su i osvojili svoj posljednji, 24. naslov prvaka, a to je bio ujedno i posljednji naslov kojega je osvojila neka kanadska momčad.

Proslava na ulicama Montreala otela se kontroli te je masa podivljalih navijača prevrnula policijski automobil. 

Montreal je poveo golom kapetana Sheae Webera (14:06), domaći su u tim trenucima imali igrača više na ledu, no Weber je profitirao zbog velike pogreške braniča gostiju Aleca Martineza koji mu je "servirao" pločicu za udarac s 10-ak metara kojim je "probio" Robina Lehnera. No, samo 48 sekundi potom Reilly Smith (14:54) je poravnao skrenuvši u mrežu udarac Sheae Theodorea.

Novu prednost domaćima osigurao je njihov sjajni "rookie" Cole Caufield (29:36) koji se sjurio po desnom krilu i u punoj brzini "probio" Lehnera, a na 2-2 poravnao je Martinez (41:08) početkom treće trećine iskupivši se za pogrešku kod prvog gola kada je uspio izbiti pločicu iz rukavice vratara Careya Pricea.

Kako se rezultat do isteka 60 minuta više nije mijenjao, Montreal i las Vegas su treću utakmicu zaredom otišli u produžetak, a u njemu je nakon 99 sekundi igre u junaka "Ponosa Kanade" izrastao 25-godišnji Finac Artturi Lehkonen (61:39) koji je iskoristio fenomenalno proigravanje Phillipa Danaulta i iz blizine još jednom poslao pločicu iza leđa Lehnera.

Montreal je u ovogodišnje doigravanje ušao kao momčad s najmanje osvojenih bodva od svih 16 sudionika posezone, ali je na krilima sjajnog vratara Careyja Pricea, koji je i u šestoj utakmici sakupio velikih 37 obrana, vrhunske obrane i napadačke inspiracije svojih mladih zvijezda stigao nadomak naslova.

Montreal je tako postao i prvi klub iz Kanade koji je stigao do finala doigravanja nakon punih 10 godina i Vancouver Canucksa koji su te 2011. izgubili s 3-4 od Boston Bruinsa.

Las Vegas je u svojoj četvrtoj sezoni u klupskoj povijesti po treći put stigao barem do ove faze natjecanja, nakon što je 2018. igrao finale protiv Washington Capitalsa, a prošle godine u finalu zapada izgubio od Dallas Starsa, no za osvajanje Stanley Cupa će još pričekati.

Montreal će u finalu igrati protiv boljeg iz dvoboja branitelja naslova Tampa Bay Lightninga i New York Islandersa. Rezultat u toj seriji trenutačno je 3-3, a odlučujuća sedma utakmica igrat će se u noći s petka na subotu u Tampi. Zanimljivo, i lani su Lightning i Islandersi igrali u ovoj fazi natjecanja, tada u praznoj dvorani u Edmontonu, a sastav s Floride je bio uspješniji s 4-2.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare