To je to što me zanima!

Sluga: Rijeka i Hrvatska... baš sam u dvije fenomenalne ekipe!

Jedan od tri Dalićeva HNL-izabranika trenirao je s Buffonom u Juventusu, prošao porečki Jadran, Pomorac, Veronu, Lokomotivu i Speziju da bi s Rijekinim grbom došao do ultimativnog priznanja: hrvatske reprezentacije
Vidi originalni članak

Simon Sluga u ožujku će proslaviti 26. rođendan, odigrati tri uzastopna prvenstvena derbija (Dinamo, Osijek, Lokomotiva) te kao jedan od trojice HNL-igrača sudjelovati u dvije euro-kvalifikacijske utakmice s hrvatskom reprezentacijom. Normalno, treba sačekati ishode svih pet utakmica, ali ovako na prvu... Definitivno jedan od najboljih mjeseci u karijeri Rijekinog vratara!

- Nakon one dvije utakmice sa Engleskom i Jordanom na Rujevici novi izbornikov poziv neopisiva je čast. Biti u hrvatskom dresu je, naravno, najveća moguća čast koja mi se profesionalno uopće može dogoditi. No... Uvijek idem dan po dan, a prvi sljedeći ispit je HNL i gostovanje kod Dinama. Dakle, o reprezentaciji nakon gostovanja kod vodeće momčadi lige - govori Sluga u svom odmjerenom, smirenom stilu.

Klasični produkt generacije sportaša u eri društvenih mreža: svaka riječ može biti krivo protumačena pa tako i javno komentirana od bilo koga. Sluga takvima ne ostavlja prostora.

Trenirao uz Buffona

Na Dalićevom popisu uz Slugu su nepune dvije godine mlađi Livaković te tri godine stariji Kalinić. Sluga je budućnost hrvatske reprezentacije.

- To će odlučivati izbornik i o tome uopće ne želim razmišljati. Ja sam počašćen pozivom i jedva čekam reprezentaciji pomoći na koji god način mogu.

Svaka čast počašćenosti, ali poziv je i priznanje. Niste pozvani 'na lijepe oči' nego zbog toga što dobro branite.

- Ja mislim da bih mogao i bolje! - odgovara Simon koji je, uz Dinamovog vratara Livakovića i lijevog braniča Leovca, jedini iz Prve HNL na užem Dalićevom popisu.

Nogomet se baviti počeo u porečkome Jadranu, a od sjajnih seniorskih partija na Rujevici vodile su ga godine kroz omladinske pogone Dinama, Rijeka, Verone i godinu dana u Juventusu. Uz česte zajedničke treninge sa možda najvećim svih vremena, Gigijem Buffonom, o čemu je prije devet mjeseci za 24sata rekao:

- Buffonovu se nazočnost ne može drukčije opisati nego - karizma. Nema u tome neke logike ili "recepta". Čovjek je lider, jednostavno sve nosi prema naprijed. Godina dana treniranja s Buffonom meni ostaje za sva vremena, a Buffon ostaje najbolji svjetski vratar svih vremena.

Moja Rijeka i moja Hrvatska

Kao senior, a kontinuirano Rijekin igrač, Sluga je bio na posudbama u kostrenskome Pomorcu, Lokomotivi i Speziji. Od ljeta 2016. isključivo i samo u Rijeci. Sve do dresa hrvatske reprezentacije.

- Da, u dvije sam fenomenalne sredine. Rijeka i Hrvatska, vrhunska ozračja, sjajne momčadi. Hrvatska je favorit? Naravno da smo favoriti i protiv Azerbajdžana i kod Mađara, ali sigurno nitko nema iluziju da nas čekaju lake utakmice. To su europske kvalifikacije, žestoke i strahovito zahtjevne utakmice. No ova je generacija pokazala i dokazala koliko je dobra. Jedva čekam okupljanje. No prije toga: Dinamo u Maksimiru.

Svaka se priča vraća na Rijeku...

- Pa da nisam u dobroj Rijeci ne bih bio ni u hrvatskoj reprezentaciji. Sve polazi iz Rijekinih uspjeha. Svatko od pojedinaca tek je dio kluba ili reprezentacije, uspješan sam samo samo ako su uspješne Rijeka i Hrvatska! - rekao nam je Simon Sluga.

Ove sezone za Rijeku: na golu 2430 minuta, 26 primljenih golova. Dobiva gol po utakmici. Vratarski je osebujan, odmjeren, ali po potrebi i otvoren. Primjerice, ako treba preuzeti odgovornost. Nakon remija s Osijekom u rujnu prošle godine komentiralo se kako je mogao bolje postaviti živi zid kod Osijekovog gola. Odgovor?

- Vratar je odgovoran za živi zid, on traži broj igrača, kako će stajati... Ako netko misli da sam ja tu kriv i da sam mogao bolje reagirati OK. Nemam uopće s tim problema i slažem se, moja je odgovornost.

Kapetanski. Sa uskoro punih 26 godina, i igrački i ljudski riječki je vratar definitivno - reprezentativni kalibar.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • ivan114 04.03.2019.

    Posavec u vecini "momcadi kola" ovogodisnjeg HNLa i samim tim drzi Hajduk u igri, u odlicnoj formi u ovom dijelu sezone.. vazna karika u uspjehu mlade repke u kvalifikacijama za euro, pa ovaj izbor malo cudi...al dobro je zato da s mladima igra pripremne utakmice za vrlo vazan euro

  • 04.03.2019.

    Zaslužio je momak, iza livakovca najbolji hr golman

  • contreras 04.03.2019.

    Odlicno brani ja bih ga u dinamo doveo ionako liva odlazi

Komentiraj...
Vidi sve komentare