To je to što me zanima!

Snježana Pejčić: Cijena mojeg uspjeha? Stare kosti i skolioza

NAJBOLJA U SVIJETU Riječanka Snježana Pejčić, svjetska rekorderka i prvakinja te brončana s Olimpijskih igara u Pekingu 2008., proglašena je streljačicom godine
Vidi originalni članak

Tek da znate, nije streljaštvo samo doći na streljanu i zapucati u metu. Nismo skijaši ili nogometaši, no i kod nas ima modrica, istegnutih ligamenata, bolova, ali i puno dizanja utega, rekla je Snježana Pejčić (33) dobivši priznanje za najbolju streljačicu svijeta u 2015. godini.

Prošle godine postala je svjetska prvakinja, a na SP-u u Changwonu postavila je i novi svjetski rekord.

- Osjećam se kao Leo Messi kad je dobio Zlatnu loptu. Samo što za mene nije organizirana gala večera. Nema novca. Nagradu ću dobiti na prvom idućem natjecanju - nasmijala se brončana s Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Iza tih uspjeha Pejčić zaista stoje krv, znoj i suze. Ni vrhunski sportaši u streljaštvu nisu imuni na brojne zdravstvene teškoće.

- Nema nikoga u mojem sportu tko nema problema sa skoliozom, odnosno iskrivljenom kralježnicom, pa tako ni ja. Kosti, kukovi i zglobovi su nam svima kao u puno starije osobe. Mene, recimo, najviše muče zglobovi, koljena i tetive - istaknula je Snježana.

Zato u teretani provodi mnogo vremena kako bi ojačala mišiće.

- Triput tjedno sam sigurno u teretani. No i tijekom pucačkog treninga radim na snazi. Puška ima masu od 6,5 kg i tijekom svakog treniga podignem je više od 100 puta - objasnila je Pejčić.

Posljednjih pet-šest godina radi i sa psihologom. Koncentracija i psiha u streljaštvu su presudni.

- Znala sam da imam dobru tehniku, no nikako mi se to nije vraćalo na natjecanjima. Čim sam krenula na seanse kod psihologa došli su i rezultati. U streljaštvu si sam sa sobom, nitko te ne može izvući u kriznim situacijama. Kad pucaš, imaš puno vremena za razmišljanje - kaže Snježana, koja tijekom ključnog trenutka često i ne razmišlja o čemu biste mislili.

- Mnoge cure razmišljaju jesu li sve korake dobro napravile, a meni ponekad padne na pamet što ću nakon natjecanja pojesti - nasmijala se Pejčić.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • DamTi18cm 22.06.2020.

    Ja sam se bavio streljaštvom cca 10 godina pa eto slažem se s njom. Nije to jednostavno kako misle ljudi. Dođeš, digneš pušku i okineš.

  • 357 25.01.2016.

    šahovski lakat

  • leucitus 25.01.2016.

    sve je zdravo dok ti nije profesija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare