To je to što me zanima!

Snježna kraljica raste u još jači spektakl: Grad ulaže više novca

Dat ćemo nešto malo više ove godine, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na temu Snježne kraljice. U siječnju 2018. sprema se veliki spektakl, najveći ikad na Sljemenu
Vidi originalni članak

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u ponedjeljak da će za potrebe organizacije sljemenskih utrka za Svjetski kup u alpskom skijanju iz gradskih sredstava biti izdvojeno nešto više nego prijašnjih godina te najavio tajanstveni spektakl u središtu Zagreba, koji će biti još atraktivniji od staze u Bakačevoj ulici, na kojoj su u siječnju ove godine skijale legende Svjetskog kupa i zagrebačka djeca.

U ponedjeljak je na sljemenskom Crvenom spustu boravila delegacija Međunarodne skijaške federacije (FIS) i obavila redovitu tehničku kontrolu staze na kojoj će se 3. i 4. siječnja 2018. godine najbolje svjetske skijašice i skijaši ponovno boriti za bodove u Svjetskom kupu i pobjedničku krunu.

Slalomska utrka skijašica je u kalendaru Svjetskog kupa od 2005. godine, a skijaši su se pridružili tri godine poslije. Oduzmemo li natjecanja koja su 2014. i 2016. godine morala biti otkazana zbog nedostatka snijega, skijašice će se u siječnju sljedeće godine za bodove boriti po 12. puta, a skijaši deveti.

Utrka skijašica je na rasporedu 3. siječnja sa startom prve vožnje u 13 sati, dok će druga započeti u 16.30 sati. Dan poslije Crvenim spustom jurit će skijaši, u prvoj vožnji od 12.45 sati, a 30 najboljih u drugoj vožnji od 16.30 sati.

- Veliki komplimenti organizatorima za prošlo izdanje utrke, ne samo za ono što su napravili na Sljemenu, već posebno i za popratne događaje vezane uz proslavu 50. godišnjice Svjetskog kupa u centru grada. Nakon otkaza prethodnih godina, napravljeni su dodatni napori i zahvaljujući tim ulaganjima u infrastrukturu za proizvodnju snijega nismo imali problema. Moramo biti svjesni klimatskih promjena i nastaviti ulagati u tu infrastruktruru - poručio je glavni direktor muških utrka za Svjetski kup Markus Waldner.

S njegovom se ocjenom složio i koordinator za Svjetski kup skijaša Emmanuel Couder istaknuvši da je potrebno posvetiti više pozornosti detaljima.

- Naše kontrole ne služi kako bismo ustvrdili hoće li ili neće biti utrke, već da vidimo kako ćemo ih učiniti još boljima.

Kako bi organizatori u tome uspjeli, za sljedeću će utrku na raspolaganju imati i više novčanih sredstava iz proračuna Grada Zagreba.

- Dat ćemo nešto malo više ove godine - najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

- Za ono što smo napravili s Adventom zaslužan je i Svjetski kup - dodao gradonačelnik te najavio još jedan sniježni spektakl u centru grada po uzoru na umjetnu stazu napravljenu u Bakačevoj ulici za prošlo izdanje Snježne kraljice.

- Napravit ćemo nešto još atraktivnije u centru grada - rekao je Bandić ne želeći još otkriti detalje.

Voditelj sljemenskog skijališta i zasnježenja Igor Žiljak vjeruje da su rashladni tornjevi za vodu, uvedeni prošle godine u sustav zasnježenja, jamstvo kako utrka neće doći u pitanje.

- Prošle smo godine otvorili skijalište za građanstvo 20. prosinca, zahvaljujući novom sustavu. Nadam se daljnoj modernizaciji - rekao je Žiljak referirajući se na dotrajalost snježnih topova koji su u pogonu od 2001. godine i od tada nisu mijenjani.

Voditelj natjecanja Reno Fleiss uvjeren je da će sa svojom sve brojnijom ekipom uspjeti još kvalitetnije pripremiti stazu, kad za to dođe vrijeme.

- Mislim da su nesretno izgubljene dvije godine stvar prošlosti - zaključio je Fleiss.

Direktor Hrvatskog skijaškog saveza i Organizacijskog odbora Snježne kraljice Vedran Pavlek istaknuo je da su sljemenske utrke bile među pet najgledanijih u Svjetskom kupu prošle sezone, a redatelj prijenosa Ranko Varlai najavio je kako će i za sljedeće izdanje ekipa Hrvatske televizije učiniti sve ne bi li "što vjernije, ljepše i bolje prenijela u svijet ono što Grad Zagreb i Hrvatski skijaški savez pripreme".

- Brusimo sve do najsitnijeg detalja, gledamo gdje još možemo poboljšati organizaciju, iako smo letvicu postavili jako visoko. S poboljšanim sustavom zasnježenja dobili smo ranije otvaranje skijališta, a cilj nam je da sljedeću skijašku sezonu na Sljemenu otvorimo već početkom prosinca, što bi bilo korisno građanima, ali i našim reprezentacijama - zaključio je Vedran Pavlek.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • kažemja 25.07.2017.

    Veli Miki dat ćemo ! Nećete vi dati nego građani koji plaćaju najveći prirez u državi , mamu vam lopovsku. Kakva hebena atrakcija ? Možda skijaški skokovi sa uspinjače ? Ne bi me čudilo da vam i takva glupost padne na pamet.

  • kakogod 25.07.2017.

    Ne želim iz Splita pametovat jer nam se svašta događa, a s obzirom koga biramo dobro smo i živi... Ali, zar već nije sazrijelo vrijeme za jedan masovni bojkot tog nepotrebnog cirkusa.

  • ante_maja 25.07.2017.

    sta je to za jednu bogatu drzavu kao Hrvatska??

Komentiraj...
Vidi sve komentare