To je to što me zanima!

Split u prvoj ligi: Borio se protiv zabrana i stečaja...

Splićani će nakon 49 godina opet imati gradski derbi. RNK Split se spasio od stečaja nakon pomoći braće Žužul. Klubu je prijetilo i gašenje...
Vidi originalni članak

Ni poraz u sudačkoj nadoknadi od Mosora 2:1 nije poremetio slavlje nogometaša RNK Split i njihovih navijača, koji su dugo u noć, uz besplatno jelo i piće, te koncert Đanija Stipaničeva i Miše Kovača, slavili povratak ''crvenih'' u prvoligaško društvo.
Među brojnim apsurdima hrvatskog nogometa ne strši previše ni činjenica kako je na proslavu prvaka druge lige Splita došlo deset puta više gledatelja nego na proslavu prvaka prve lige Dinama, no to je neka druga priča.
Ona ljepša je kako će Splićani nakon 49 godina opet imati gradski prvoligaški derbi i tome se iskreno raduju svi i crveni i bili. 
Split je osnovan 1912. godine, kao Anarh, tijekom gotovo stogodišnjeg djelovanja prolazio je nebrojeno turbulentnih razdoblja, tri puta je ulazio u prvoligaško društvo, nekoliko puta bio zabranjivan, gotovo ugašen, bio je u stečaju, no uz pomoć braće Žužul ipak je ugledao ''svjetlo na kraju tunela'' - našalit će se Splićani.
I premda klupska himna kaže kako za Radnički nogometni klub Split navijaju batelanti, radnici i težaci, veliki broj navijača okupljenih u navijačku skupinu ''Crvene đavole'' regrutira se i među njihovom djecom, koji vole i podržavaju klub svojih očeva i djedova.
 - Kao sportski novinar imao sam tri želje za koje sam mislio kako mi se nikad neće ostvariti. Jugoplastika prvak Europe, Ivanišević sa krunom Wimbledona i Split ponovno prvoligaš. Na koncu su mi se ostvarile sve tri - kaže poznati splitski novinar i najveći navijač Splita Milorad Bibić - Mosor, koji za svoj Split kaže kako je veća ''pegula'' od Pegule iz Velog mista.
 - U sezoni 1957/'58 ispali smo iz Prve lige zbog gol količnika u osmoj decimali, a 1960/'61 zbog jednog gola i promašenog penala protiv Rijeke, za koju je gol postigao Miroslav Ćiro Blažević.

BRAĆA ŽUŽUL SPASILA RNK SPLIT OD STEČAJA
Priča o povratku RNK Split iz najnižeg ranga u prvoligaško društvo usko je povezana sa vlasnicima imotske tvrtke ''Skladgradnja'', braćom Slavenom i Jozom Žužul, koji su klub spasili od stečaja, podmirili sva dugovanja i sada su njegovi najveći sponzori. Premda im mnogi spočitavaju kako su ušli u klub isključivo zbog atraktivnog zemljišta u centru Splita, pogotovo nakon istrage u ''aferi HAC''zbog koje je Slaven Žužul završio u Remetincu, Žužuli tvrde kako su njihovi motivi isključivo sportski.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • dccro 30.05.2010.

    a imat će dobru podršku od crvenih đavola :D

  • boys 30.05.2010.

    ajmo crveni ale......

  • glupavi 30.05.2010.

    10 puta više navijača na proslavi!!!!dali to znači da split ima više navijača ili da su purgeri razmažena derišta i ni sami neznaju što bi htjeli...........

Komentiraj...
Vidi sve komentare