To je to što me zanima!

Splitska Riva je u kockastom, Šveđani pod gasom još od jutra

Švedski i islandski navijači propustili su jutarnju kavu, odmah su krenuli na pivo, zagrijavati se za utakmicu, ali kako je dan odmicao, Riva je bila sve izraženije u kockastom, crven-bijelo-plava...
Vidi originalni članak

Siječanj koji barem donekle drži do sebe trebao bi biti hladan, tmuran, ali u Splitu za to pravilo valjda ne znaju. Proljetnih 20-ak stupnjeva lakoćom bi napunilo Rivu i samim Splićanima, ali ovaj put su pomogli i navijači. Hrvatski, ali i švedski, islandski...

- Nismo redovni na rukometnim natjecanjima, ovo nam je zapravo prvi put da smo došli. Čuli smo da je Hrvatska sjajna zemlja, da je Split prekrasan grad, i odlučili smo ovdje provesti nekoliko dana - govorio je srednjovječni Šveđanin Olaf.

Stizalo je taman novo pivo na stol, društvo u žuto-plavim bojama već je bilo prilično veselo, iako sad još nije otkucao ni podne. Već od ranog jutra Šveđani su odabrali jedan od kafića na Rivi i zasnovali privemenu enklavu u Hrvatskoj.

Zastave na zidu, deseci njih veselo nazdravljaju, dovikuju se...

- Pa kakvo je ovo vrijeme, što je ovo?! Mi smo došli iz snijega, a pogledaj ovo... - čude se Šveđani dok sjede u majicama kratkih rukava.

A preko puta njih - Islanđani. S navijačkim kapama na glavi, u bitno manjem broju, ali jednako dobro raspoloženi. I tek kad se radni dan bližio kraju, počeli su "kapati" hrvatski navijači u većem broju. Rijeka, Zagreb, Zadar, Hercegovina, Švicarska... Svanulo je i simpatičnoj gospođi koja prodaje dresove na štandu.

- Ide, ide posao, hvala na pitanju. Ujutro su se ljudi više raspitivali za dresove, ali puno smo ih i prodali. Muških, ženskih, dječjih, šalova... Sve ide. Cijene su između 100 i 150 kuna... - pričala nam je gospođa Mirjam dok joj je prilazilo društvo iz Hercegovine s novim kontingentom dresova koje će upravo prodati.

- Dio nas je iz Posušja, dio iz Ljubuškog. Uspjeli smo na vrijeme osigurati ulaznice, ovo je ipak utakmica koja se ne propušta - kazao nam je Antonio iz Posušja.

Nove dresove navukli su i splitska studentica Helena i Patrik, Hrvat rođen u Švicarskoj. Živi u blizini Züricha, a godišnji odmor namještao je po Europskom prvenstvu.

- Uzeli smo ulaznice preko Njuškala. Jedan čovjek tražio pet tisuća kuna za dvije, a na kraju smo pronašli dvije za 800 kuna. Nije loše, dobro smo prošli - svjesni su oboje.

Utakmica je sve bliže, atmosfera se sve više usijava, s prilično izvjesnim ludilom na tribinama Spladium Arene kao konačnim ishodom. Vrijeme je za rukomet...

 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • bianconeri_zg 12.01.2018.

    Kako kod vas u švedakoj ladno a

  • ProsjecniHrvat 12.01.2018.

    Mozete govorit sto god hoćete ali u splitu je najveće ludilo kod ovakvih utakmica!

  • ludabrokula 12.01.2018.

    Ajmo Hrvatskaaa

Komentiraj...
Vidi sve komentare