To je to što me zanima!

'Sportaše od srebra više raduje osvojena bronca...'

Psiholog John Tauer sa sveučilišta St. Thomas proveo je istraživanje i utvrdio je da brončana medalje sportaše čini sretnijima nego srebrna...
Vidi originalni članak

Psiholog John Tauer tvrdi da se sportaši koji osvoje srebrnu medalju često osjećaju obeshrabrenima i tužnima, za razliku od onih koji osvoje broncu i koji su često sretniji. Profesor je kao primjer za svoju teoriju naveo utrku atletičara na 400 metara na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Tada je pobjedu odnio Amerikanac LaShawn Merritt ispred sunarodnjaka Jeremyja Warinera i Davida Nevillea. Tauer je primijetio da je trećeplasirani Neville bio oduševljen, za razliku od Warinera.
Psiholog tvrdi da se Wariner vjerojatno pitao "Što bi bilo da sam trčao brže i osvojio zlato", dok si je Neville postavljao pitanje "Što bi bilo da se nisam bacio u cilj i da sam ostao bez trećeg mjesta".
- Često u životu nije važno što nam se dogodi nego kakav je naš odgovor na to i što izvlačimo iz takve situacije. To pomaže objasniti zašto je biti treći katkad bolje nego biti drugi i zašto je Wariner bio loše volje, dok je Neville slavio - objasnio je Tauer.
Ipak, profesor je u svome primjeru zanemario činjenicu da je Wariner dotad dominirao spomenutom disciplinom i nije izgubio važnu utrku još od 2004., pa ga je poraz u Pekingu sigurno potresao, za razliku od Nevillea koji nikad prije u karijeri nije osvojio veliku medalju, pa je i logično što je bio u ekstazi.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • HRVATICA_3 01.04.2010.

    Koliko god to bilo čudno to je istina jer kad osvojiš srebro,znaš da si izgubio u finalu za zlato,a kad imaš broncu budi sretan da je imaš jer mogao si bit i četvrti pa ništa ne dobit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare